КИНА ИХ КАЗНИЛА, БЕРЗА НАГРАДИЛА: Акције Алибабе скочиле 6,0% на Вол Стриту након казне од 2,8 милијарди долара у Кини

Танјуг

12. 04. 2021. у 14:48

АКЦИЈЕ кинеског технолошког дива Алибабе порасле су за 6,0 посто на трговању у САД пре званичног отварања Вол Стрита, након што су кинески регулатори изрекли компанији новчану казну од 18,23 милијарде јуана (2,8 милијарди долара) као резултат антимонополске истраге.

КИНА ИХ КАЗНИЛА, БЕРЗА НАГРАДИЛА: Акције Алибабе скочиле 6,0% на Вол Стриту након казне од 2,8 милијарди долара у Кини

Фото: Танјуг/АП

Алибабине акције које котирају на берзи у Хонг Конгу завршиле су данашње трговање на том тржишту с добитком од 6,5 процената, преноси ЦНБЦ.

Кинески регулатори су у децембру покренули антимонополску истрагу против Алибабе, с фокусом на праксу којом су трговци били условљавани да своје производе нуде само на једној од постојеће две платформе за е-трговину у земљи, а не на обе.

Кинеска државна управа за тржишну регулативу (САМР) саопштила је у суботу да ова пракса гуши конкуренцију на кинеском малопродајном тржишту те да „нарушава пословање трговаца на платформама за е-трговину и легитимна права и интересе потрошача“.

Генерални директор Алибабе Данијел Џанг изјавио је да не очекује материјални утицај на компанију од промене аранжмана о ексклузивности.

Додао је такође да ће Алибаба увести нове мере како би смањио баријере и трошкове предузећа и трговаца за улазак на њихову продајну платформу. Компанија поред тога планира да настави ширење на мање кинеске градове и рурална подручја, навео је Џанг.

Кинеске технолошке фирме, углавном ослобођење разних оптерећења, израсле су у гиганте, а Пекинг је све више забрињава снага тих компанија, додаје америчка тв станица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)