ДА ЛИ РУСИЈА И КИНА ФОРМИРАЈУ СОПСТВЕНИ НАТО? Лавров одговорио на питање о креирању најјачег војног савеза икада

Novosti online

01. 04. 2021. у 17:52

РУСИЈА и Кина не намеравају да заједнички одговоре на санкције Запада, није им потребан војни савез попут НАТО-у, јер су односи Москве и Пекинга сасвим другачији, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

ДА ЛИ РУСИЈА И КИНА ФОРМИРАЈУ СОПСТВЕНИ НАТО? Лавров одговорио на питање о креирању најјачег војног савеза икада

Фото: АП

- Не планирамо конкретне 'смицалице' као одговор на оно што се чини против нас, нити ћемо планирати. Не мислим да ћемо синхронизовати наше одговоре на санкционе 'испаде' који се предузимају против Кине и Русије - рекао је шеф руске дипломатије у интервјуу за „Први канал“.

Говорећи о могућности формирања војног савеза Русије и Кине, министар је подсетио да је у једном од заједничких докумената на највишем нивоу „истакнуто да руско-кинески односи не представљају војни савез, и да то није њихов циљ“.

- Војни савез у његовом класичном смислу видимо на примеру НАТО-а, такав савез нам није потребан - истакао је Лавров.

Истовремено је нагласио да НАТО припада савезима из епохе „хладног рата“, док би он сада дао предност „размишљању у категоријама модерне ере, када се формира мултиполарност“.

- У том смислу наши односи са Кином се сасвим разликују од односа класичног војног савеза. Можда су у одређеном смислу чак и ближи - прецизирао је руски министар.

Према речима Лаврова, они са Запада који разговарају са Кином и Русијом охоло и са увредама су никакви политичари и стратези.

- Они који са Кином и са Русијом разговарају са презиром, с висине, са увредама – никакви су политичари и стратези. Ако им је то потребно како би за пар година на новим парламентарним изборима показали колико су 'добри', нека им буде - истакао је шеф руске дипломатије.

Такође је нагласио да се Москва и Пекинг не удружују против било кога.

- Током моје посете Кини министар спољних послова Ван Ји и ја смо усвојили заједничко саопштење о појединим проблемима глобалног управљања где смо указали на неприхватљивост кршења међународног права, његову замену некаквим тајно разрађеним правилима, мешање у унутрашња питања и у принципу свега онога што противречи Уставу УН. Тамо нема никаквих претњи - прецизирао је шеф руске дипломатије.

У билатералним документима Русије и Кине увек се наглашава да „билатерална стратешка сарадња и вишестрано партнерство постоји искључиво у интересима наших народа и земаља, а не против било кога другог“.

Такође је истакао да сарадња Русије и Кине „наставља да се квалитетно учвршћује“, а тренутно се припрема још један документ који ће потписати председник Русије Владимир Путин и кинески лидер Си Ђинпинг, посвећен 20. годишњици Споразума о добросуседству, пријатељству и сарадњи.

- Наш стратешки споразум ће бити продужен - саопштио је Лавров.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)