ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ ЗБОГ ПОГИБИЈЕ ЧЕШКОГ МИЛИЈАРДЕРА: Келнер склопио посао века са Кинезима, па изгубио живот у леду Аљаске

Новости онлине

29. 03. 2021. у 17:31

ПОГИБИЈА најбогатијег Чеха и једног од највећих предузетника у Средњој Европи Петра Келнера (56) у паду хеликоптера на Аљасци многе је оставила у неверици па поједини већ постављају питање, да ли је све случајност.

ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ ЗБОГ ПОГИБИЈЕ ЧЕШКОГ МИЛИЈАРДЕРА: Келнер склопио посао века са Кинезима, па изгубио живот у леду Аљаске

Фото: Депоситпхотос/Твитер

Његова погибија наставља се на низ несрећа у којима су страдали неки од најбогатијих људи данашњице. Пре нешто више од два месеца у паду хеликоптера погинуо један од највећих француских предузетника Оливије Дасо, а црни низ кобних несрећа ултра богатих започео је у 2020. смрћу НБА звезде Кобија Брајанта којег је Форбс сврстао међу најплаћеније спортисте свих времена.

Према ономе што се засад зна, Келнер је погинуо након што је склопио посао живота. Реч је о медијском бизнису. 

Форбс је богатство Петра Келнера процењивао на 17,5 милијарди долара, сврставши га на 68. место најбогатијих људи света. Од Европљана, испред Келнера на тој лествици само су магнати француске високе моде и луксузне робе (Бернард Арно, Франсоа Бетанкур, Франсоа Пино), Амансио Ортега (Зара), Ђовани Фереро, немачки трговци (Карл Албрехт јр, Дитер Шварц) и "краљеви" ауто-индустрије (Сузен Клатер) те руски олигарси попут Владимира Потањина, Владимира Лисина и Вагита Алекперова.

Келнер је по богатству и предузетничком умећу био далеко испред свих осталих победника транзиције постсоцијалистичких земаља, не рачунајући, јасно, олигархе из Русије.

Његова смрт оставиће огромну рупу на пословној сцени земље. Његова трагична смрт ће променити однос снага међу олигарсима, међу којима је био неоспорни краљ, и могао би имати утицаја чак и на оријентацију земље према Кини.

Европска комисија се бавила њиме па је одбацила упозорења цивилног друштва да би продаја ЦМЕ Келнеровом ППФ-у могла појачати утицај Кине на ТВ сектор у овим посткомунистичким земљама, као и забринутост због потенцијалне концентрације на тржишту.

На Келнерове везе с Кином упозорио је уочи преузимања ЦМЕ и амерички републикански сенатор Марко Рубио, али је то демантовао ППФ.

Чешки милијардер нашао се у епицентру сумње о утицају Кине у Чешкој и када су новинари објавили да је једна од његових компанија финансирала намеру јачања имиџа Кине у тој европској држави.

Келнеров утицај иза кулиса, посебно на односе земље са Кином, изазвао је све вец́е критике последњих година. То је такође изазвало реакцију, јер је влада сада веслала уназад, одбијајуц́и да дозволи кинеским компанијама да конкуришу за телекомуникациону инфраструктуру земље или планове нуклеарне електране.

Без Келнеровог лобирања, земља ц́е вероватно наставити да се врац́а у нови европски ток, без Кине.

Његова смрт одмах је покренула питања о будућој сукцесији, правцу или чак потенцијалном распаду ППФ-а, финансијске групе у којој је имао 99% удела. Такође покреће питања о компанији Хоум Кредит која тренутно пролази кроз стратешко преиспитивање након губитака у Русији и Кини.

Такође ће створити несигурност око два велика текућа посла на чешком тржишту: уврштавање ППФ-овог телекомуникационог огранка Цетин и предложено спајање између његове почетне дигиталне банке Аир Банк и Монета Монеи Банк.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)