СТОЛТЕНБЕРГ О "СЕВЕРНОМ ТОКУ 2": Несугласице у НАТО због руског гасовода

Новости онлине

23. 03. 2021. у 19:12

НАТО нема јединствен став према пројекту гасовода "Северни ток 2" али се Алијанса залаже за јачање своје енергетске безбедности путем диверсификације извора испорука енергената, рекао је генерални секретар те организације Јенс Столтенберг.

СТОЛТЕНБЕРГ О СЕВЕРНОМ ТОКУ 2: Несугласице у НАТО због руског гасовода

Фото: Yves Herman, Pool via AP

- Савезници имају различита гледишта према пројекту ‘Северни ток 2’. Не само САД, него и неки други савезници су критички настројени, али има и савезника који имају супротан став. Пошто НАТО доноси заједничке одлуке, нисмо постигли општи став по питању "Северног тока 2" - рекао је шеф НАТО на конференцији за новинаре у Бриселу.

Усредсређени смо на то како да повећамо диверсификацију испорука и да се супротставимо изазовима у области енергетске безбедности, додао је он.

Подсетимо, пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)