И КОНФЛИКТЕ СЕЛЕ У ВАСИОНУ: Трка суперсила у космосу најавом похода на Месец ушла у нову фазу

Д. Вујичић

14. 03. 2021. у 10:11

МАЊЕ од седам дана је прошло од када је руска државна агенција Роскосмос објавила да су Москва и Пекинг (9. марта) потписали Меморандум о разумевању за заједничку изградњу лунарне свемирске станице, а у западним медијима већ су почеле спекулације о новом великом и неизбежном конфликту суперсила у космосу.

И КОНФЛИКТЕ СЕЛЕ У ВАСИОНУ: Трка суперсила у космосу најавом похода на Месец ушла у нову фазу

Руски космонаути имају највеће искуство у васиони

Како извештава "Дејли мирор" "Запад је приморан да реагује својим контраплановима за формирање базе на Месецу, јер "споразум између Кине и Русије ће недвосмислено деловати као мултипликатор снага и способности обе ове земље"да стекну превласт у васиони. "Мирор" објашњава да је "сигурност Запада у свемиру изузетно важна због сателитске технологије која би могла да буде угрожена".

- Русија и Кина комбиновањем својих ресурса, новца и стручности могле би да доведу до свих врста безбедносних претњи по нас, каже Брус Џонс, стручњак за Русију и одбрану, за "Дејли мирор". Констатујући да "свака страна жели делић површине Месеца, и то са добрим разлогом, јер, "испод може бити обиље ретких метала" истиче се и да је Трампова администрација прва препознала претњу сателитској безбедности 2018. године и формирала своје свемирске снаге - војну јединицу која има за циљ заштиту војних сателита.

- Ако би Русија или Кина отеле сателите, то би значило да велики делови америчког ваздухопловства, војске и морнарице неће бити у могућности да комуницирају.

Британски команданти и Министарство одбране спремни су за масовни ремонт одбране. Министарство одбране је најавило да планира смањивање броја војника, али и појачавање британске војне способности у свемиру. Борис Џонсон се недавно заклео да ће уложити милијарде у нове свемирске снаге у Великој Британији.

Пуковник Ричард Кемп, бивши командант британских снага у Авганистану, наглашава да "свака сарадња ове врсте између Русије и Кине - увек изазива забринутост."

- Безбедност у свемиру одавно је изузетно важна и претпостављам да ће нова сарадња конкурената значити и формирање британске војске у свемиру. Све што има утицаја на нашу сајбер и свемирску сигурност, мора пажљиво да се прати и Британија ће морати да буде сигурна да се њене способности у овој области могу такмичити са другима - рекао је.

ГЛОБАЛНИ ТРЕЗОР СЕМЕНА МОРА ДА СЕ СЕЛИ НА МЕСЕЦ

ГЛОБАЛНИ трезор семена "Свалбард" на норвешком острву Спитцберген на артичком архипелагу Свалбард такође би требало да буде пребачен на "месечеву арку" када се ускоро створе услови за то.

- Земља се суочава великом вероватноћом погибељи од различитих природних катастрофа и људских претњи попут глобалног нуклеарног рата, које би за кратко време могле да униште велики број врста. Тунели од месечеве лаве откривени су 2013. године и вероватно ће остати нетакнути 3-4 милијарде година. Удаљени су само 4-5 дана од Земље. Одлично су склониште против лунарних температурних промена на површини, космичког зрачења и микро-метеорита. Ковчег би смештао ове угрожене врсте у условима од -180 степени Целзијуса и на још нижим температурама - рекао је Џикејн Тинг са Универзитета Аризона на великој конференцији ваздухопловних Института инжењера електротехнике и електронике у САД .

Милионе примерака врста семена, сперме, јајашаца и ДНК свих врста на земљи требало би складиштити и на Земљином сателиту, што би била "модерна глобална полиса осигурања" Земљанима од природних катастрофа, социјално-економског хаоса, астероида и претње нуклеарним ратом - апелује тим истраживача са Универзитета у Аризони у студији под називом "Месечеве пећине и тунели од лаве као модерна арка".

"Ковчег, баш као и Нојев у Библији, могао би економичније да складишти угрожене врсте него на Земљи. Више од 6,7 милиона врста семена, сперме, јаја и ДНК требало би да буду похрањене у криогеним ковчезима."

Према данашњој космичкој технологији да би се превезло више од 6,7 милиона узорака са Свалбарда, потребно је 250 лансирања ракета, док је за одржавање Заједничке лунарне станице досада било потребно 40 лансирања ракета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)