ОРБАН ОТВОРИО ПАНДОРИНУ КУТИЈУ: Европа бруји - нови савези на видику

Novosti online

11. 03. 2021. у 19:08

ИЗЛАЗАК партије Фидес мађарског премијера Виктора Орбана из највеће политичке породице у Европском парламенту отворио је Пандорину кутију. Осим тога, то је подстакло и апетит конзервативаца да преобликују политичку сцену.

ОРБАН ОТВОРИО ПАНДОРИНУ КУТИЈУ: Европа бруји - нови савези на видику

Фото: АП

Извор у групи Европски конзервативци и реформисти (ЕЦР) у Европском парламенту рекао је за Јуроактив“ (EURACTIV) да та група планира да „иницијално отвори врата“ Фидесу, који је пре недељу дана напустио Европску народну партију (ЕПП) са десног центра.

Следећи корак био би да се доведе Словеначка демократска странка (СДС), која је такође чланица ЕПП али је њен лидер, словеначки премијер Јанез Јанша, идеолошки ближи Орбану, рекао је извор.

- ЕЦР већ преговара са Јаншом - рекао је извор у тој групи.

"Јуроактив Хрватска“ је ступио у контакт с Јаншином канцеларијом и питао да ли је то тачно, али није добио одговор.

Фото: ЕПА

Трећа странка са којом се наводно разговара о прикључењу ЕЦР је италијанска Лига, која је сада повезана са крајње десничарском групом Марин ле Пен Идентитет и демократија (ИД).

- Услов да се Лига прикључи је да избаци Браћу Италије које води Ђорђија Мелони - навео је извор.

Орбан је иначе недавно писао Браћи Италије истичући да их подржава и цени зато што деле „хришћанске и конзервативне вредности“.

Међутим, Мелонијева је недавно тражила укидање санкција ЕУ Русији и чини се да је тиме изнервирала водећи политичку снагу у групи – пољску партију Право и правда (ПиС).

- Ни Орбан није отишао толико далеко - рекао је извор и додао да изгледа Мелонијева стоји на путу ЕЦР да се „развије и политички престроји према десном центру“.

Као чланица групе ЕЦР Браћа Италије, са седам европосланика, једина су опозициона партија влади коју води Марио Драги.

Ђорђија Мелони председава Европској конзервативној партији док је европосланик Рафаеле Фито један од два копредседавајућа ЕЦР у Европском парламенту.

Лига пак има 27 европосланика и део је коалиционе владе Италије у којој има три министра и девет од 39 државних секретара.

- ЕЦР је спреман да понуди Фидесу и Лиги председавање партији и групи у Европском парламенту - додао је извор у групи ЕЦР.

Ако се СДС и Лига и придруже ЕЦР, то ће имати ефекат преливања у ЕПП и европској крајњој десници, рекао је он и појаснио: „ЕПП би изгубио још једног премијера док би Марин ле Пен остала сама у својој породици крајње деснице“.

„Потребно је нешто ново, радимо на стварању нечег новог“

Међутим, лидер Лиге Матео Салвини је 9. марта у чету уживо на његовом налогу на Фајсбуку одбацио да је придруживање групи ЕПП на агенди Лиге.

- Радимо на стварању нове групе: оштре, укорењене, укључиве - рекао је Салвини додајући да је „био у контакту са Пољацима, Мађарима и другима“.

Фото: ЕПА

Како је рекао, „потребно је нешто ново, радимо на стварању нечег новог јер одређени тип Европе, са застарелим начином мишљења, није у стању да одговори на ванредне ситуације, на потребе 2021. године“.

Салвини је већ покушао да „изгради мостове“ са пољском владајућом странком ПиС и Фидесом пре европских избора 2019.

Међутим, фракција Лиге коју води секретар италијанске владе Ђанкарло Ђорђети жели да Лига наследи Напред Италија у ЕПП.

Критичари сматрају да би Салвини стварањем нове групе и „затварањем врата“ ка ЕПП могао да заузда јачање Ђорђетија и његових присталица у Лиги.

„Политичко поверење се руши и фрустрација је у овом тренутку велика“

У међувремену расту проблеми у „Обновимо Европу“, трећој по величини групи у ЕП.

У „Обновимо“ се споре стари „либерали и демократе“ из АЛДЕ са вођством групе и француском делегацијом партије председника Емануела Макрона, сазнаје „Јуроактив“ из инсајдерског извора у тој групи из центра политичког спектра.

Због неслагања у групи коју води Румун Дачијан Чолош, Обновимо Европу пропушта прилику да се потврди као одржива алтернатива ЕПП и групи социјалиста и демократа (S&D), навео је тај извор.

- После готово две године, већини делегација је сада јасно да групу не воде чланови АЛДЕ, они сматрају да су пропуштене бројне прилике, да смо могли да будемо ефикаснији - рекао је извор и додао да су пробелми још озбиљнији после прошлонедељних проблема у ЕПП који су указали на вероватно „мешање карата“ у ЕП.

Чолошев ПЛУС (Партија слободе, јединства и солидарности) није чланица Савеза либерала и демократа за Европу (АЛДЕ), као што није ни Макронов ЛРЕМ, иако сви њихови европосланици седе у групи „Обновимо“.

- Политичко поверење се руши и фрустрација је у овом тренутку велика. Многе делегације су сада посвећене раду на новој политичкој агенди за другу половину мандата - додао је извор.

Извор близак Чолошевем кампу потврдио је за „Јуроактив“ да се бројни посланици од почетка његовог мандата жале али су то, како каже, људи који углавном долазе из „старе АЛДЕ“ који се никада нису прилагодили новој реалности.

- Говоримо о старомодним европосланицима који се никада нису прилагодили новом замаху социо-либерализма инспирисаног Макроном и који Чолош потпуно прихвата - рекао је извор из групе „Обновимо“.

- Историја иде даље и морамо решити тај генерацијски јаз - додао је.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)