ФРАНЦУСКА ДОНИРА ВАКЦИНЕ: 500.000 доза биће испоручено сиромашним земљама до јуна

Танјуг

10. 03. 2021. у 13:08

ИЗ ЈЕЛИСЕЈСКЕ палате потврђено је да ће до јуна Француска донирати сиромашним земљама 500.000 доза вакцине против ковида 19 као део иницијативе председника Емануела Макрона, којом је позвао лидере најбогатијих држава Г7 да дају између три и пет одсто својих доза вакцина сиромашнијим земљама.

ФРАНЦУСКА ДОНИРА ВАКЦИНЕ: 500.000 доза биће испоручено сиромашним земљама до јуна

Фото unicef.org

- За председника је важно да се овај механизам што пре успостави јер постоји потреба за брзином, а томе ће Француска учинити давањем 500 000 доза до јуна и ми ћемо вас обавештавати како се те вакцине распоређују - рекао је за бриселски Политко високи француски званичник.

Политико преноси да је број доза које Француска планира да донира мањи део укупне количине коју земља треба да добије и да је до сада примљено више од 7 милиона вакцина, док се очекује да ће се недељне испоруке знатно повећати од априла.

Фармацеутске и биотехнолошке компаније у земљи тек треба да произведу сопствене вакцине, а Француска се као и вецћина држава чланица ЕУ суочава са тренутно проблемом кашњења у испоруци из производних погона у Европи и САД, али је Макрон главни заговорник глобалне солидарности када је у питању приступ вакцини и дијагностици за ковид 19, наводи Политико.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)