ПАКЛЕНА АМЕРИЧКА АКЦИЈА У СИРИЈИ: Хуманитарну помоћ користе за велику пакост

Novosti online

01. 03. 2021. у 10:13

ПАКЛЕНА АМЕРИЧКА АКЦИЈА У СИРИЈИ: Хуманитарну помоћ користе за велику пакост

Фото: Принтскрин

ВАШИНГТОН врши притисак на УН молећи за хуманитарну помоћ становницима кампа Рукбан у Сирији, која потом одлази на снабдевање милитаната, наводи се у заједничкој изјави међуресорских координационих штабова Русије и Сирије.

Сједињене Америчке Државе користе насталу ситуацију како би извршиле притисак на руководство УН, редовно покрећући тему о потреби испоруке хуманитарне помоћи становницима кампа. Истовремено, Американци заправо рачунају на то да ће ову робу употребити за снабдевање милитаната под њиховом контролом који делују у том подручју, као што се већ више пута догодило - истиче се у изјави.

У саопштењу се наглашава да „одговорност за све што се дешава у зони окупираној Американцима и кампу Рукбан који се налази у њој, укључујући снабдевање становника кампа водом, храном и основним потрепштинама, до тренутка њеног враћања под контролу сиријске владе, лежи искључиво на америчкој страни“.

У документу се додаје да Сједињене Америчке Државе спречавају да се камп расформира, што је главна препрека за обнављање суверенитета и мирног живота у Сирији.

При томе су сиријске власти спремне да прихвате све грађане притворене у Рукбану и пруже им безбедност и пристојне услове за живот.

Камп Рукбан се у руско-сиријској изјави назива америчком „покретном траком“ за обуку екстремиста за одржавање жаришта напетости у Сирији.

- Одсуство воље америчке стране да организује повлачење илегалних оружаних формација које су под контролом милитаната и интерно расељених лица из зоне Ел Танф, само потврђује да су управо Сједињене Америчке Државе те које су заинтересоване за очување логора и да је њихова права намера у погледу Рукбана да обезбеде "покретну траку" за обуку екстремиста за одржавање напетости у жариштима у Сирији - закључује се у саопштењу.

Сједињене Америчке Државе и њихови савезници од 2014. године спроводе војну операцију у Сирији и Ираку против терористичке групе ДАЕШ, с тим што у Сирији делују без дозволе власти те земље.

Више информација о рату у Сирији и ситуацији на Блиском истоку можете прочитати КЛИКОМ ОВДЕ.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)