ШТА ТАЧНО ЗАЧИ УВОЂЕЊЕ СЕРТИФИКАТА О ВАКЦИНАЦИЈИ? Урсула фон дер Лајен дала објашњење и рекла за колико времена би требало да се уведу

Тањуг

25. 02. 2021. у 21:24

ШТА ТАЧНО ЗАЧИ УВОЂЕЊЕ СЕРТИФИКАТА О ВАКЦИНАЦИЈИ? Урсула фон дер Лајен дала објашњење и рекла за колико времена би требало да се уведу

Фото: Танјуг/АП

ЛИДЕРИ ЕУ су вечерас на редовној видео конфренцији посвећеној борби против пандемије ковида-19 показали да постоји све већа подршка тзв. дигиталним сертификатима о вакцинацији који би се заснивали на заједничким европским критеријумима за улазак у земље чланице и отврање друштва након пандемије.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да ће на земљама чланицама бити да донесу одлуке о томе ”шта ће моћи да се ради са сертификатима”, а да ће се на нивоу ЕУ они користити за функционисање јединственог тржишта.

Фон дер Лајен је навела да ће за успостављње интереоперабилног система сертификата о вакцинацији у ЕУ бити потребно најмање три месеца.

- Систем ће подржавати информације о вакцинацији, негативном ПЦР тесту или имунитету особе. Потребна нам је брза имплементација ако желимо да ови сертификати буду функционални пре лета - закључила је Фон дер Лајен.

У ЕУ наглашавају да и даље има доста отворених и ”политичких и научних” питања када је реч о сертрификатима о вакцинацији, односно за шта ће бити примењивани или да ли вакцинација значи и престанак преноса инфекције.

- Имамо охрабрујуће податке из Израела где су вакицне Фајзера показале да засутављају пренос инфекције након ревакцинације - каже Фон дер Лајен.

Она додаје да је ЕУ до сада добила 50 милиона доза вакицна против ковида-19 од чега је 29 милиона потрошено за вакцинацију гарђана, што представља осам процената одрасле поулације у ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

zoran

25.02.2021. 22:17

Koliko eu kasni za bivsom jugom. Da znaju oni bi se iznenadili, Pa dokumentaciju o cjepljenju je imao svaki nas gradjanin, a posebno djeca kojoj se u posebnoj knjizici nalazila sva cijepljenja, koja vakcina i kada. Ali ovo je EU.