НАРОД РУШИ ВЛАДУ У ЈЕРМЕНИЈИ: Пашињан звао Путина, огласио се НАТО! (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

25. 02. 2021. у 17:25 >> 21:35

НАРОД РУШИ ВЛАДУ У ЈЕРМЕНИЈИ: Пашињан звао Путина, огласио се НАТО! (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Танјуг/АП Пхото

ЈЕРМЕНИЈУ потреса нова политичка криза која је избила после неопрезних речи премијера земље Никола Пашињана о руским ракетама „Искандер“.

Kриза се погоршала након што је Генералштаб Оружаних снага земље 25. фебруара захтевао оставку јерменског премијера, рекавши да политичко руководство води државу у опасном правцу. Са своје стране, премијер је оптужио војску да покушава да изведе државни удар. 

Поподне су у Јеревану одржани скупови опозиције, као и присталица Пашињана.

Подсетимо, Пашињан је у интервјуу за „1in.am“ говорио о ескалацији сукоба у Нагорно-Карабаху у јесен прошле године и том приликом, коментаришући изјаву бившег јерменског председника Сержа Саргсјана да су јерменске снаге могле на самом почетку борбених дејстава да употребе ракете „Искандер“, изнео тврдњу да је успешно дејствовало свега 10 одсто тих ракета. Заменик начелника Генералштаба Тиран Хачатрјан исмејао је ову његову изјаву, додајући да је то неозбиљно. Након тога је шеф владе Хачатрјана разрешио дужности.

У изјави за јерменски Спутњик стручњак за уставна питања Вардан Ајвазјан објаснио је да руководство Генералштаба Оружаних снага Јерменије наставља да испуњава своје функције. Према његовим речима, премијер не може да разрешава дужности представнике руководства Оружаних снага земље, већ се то ради указом председника. Председник, према Уставу, има три дана да донесе одлуку. Ако то не учини, одлуку ће донети премијер.

21:30 Американци се огласили

Амерички Стејт департмент позвао је све стране у Јерменији да избегну ескалацију насиља и да се војска не меша у политику.

20:10 Намере опозиције

Опозиција је спремна за протест неодређеног временског трајања све док премијер Пашињан не сиђе са власти. 

19:10 - УН забринуте

У Уједињеним нацијама су забринути због догађаја у Јерменији и позивају стране на уздржаност и решавање политичких несугласица дијалогом, изјавио је на брифингу портпарол генералног секретара ове организације Стефан Дижарик.

- Оно што видимо у Јерменији изузетно нас брине. Веома је важно да све стране остану мирне. Позивамо на уздржаност, позивамо и инклузивни дијалог за деескалацију тензија и решавање политичких неслагања - истакао је Дижарик.

Он је додао да то „треба чинити уз пуно поштовање устава и демократских процеса“.

18:29 - Огласио се јерменски председник

Председник Јерменије у складу са Уставом може да изрази свој став у року од три дана.

Полазећи од потребе да се осигура нормално функционисање државних органа, председник до сада није имао принципијелне примедбе по питању именовања и разрешавања званичника, наводи се у изјави прес службе администрације јерменског лидера.

18:20 - НАТО прати развој ситуације

НАТО пажљивио прати развој ситуације у Јерменији и позива стране да избегавају ескалације и реше све несугласице мирним путем у оквиру устава земље, написала је на Твитеру портпарол Алијансе Оана Лунгеску.

Она је додала да се „све политичке разлике морају решавати мирно и демократски у складу са Уставом Јерменије“.

17:29 РУСИЈА: Јерменија није употребила „Искандер“ ракете

Јерменија није употребила своје ракете „Искандер“ током сукоба у Нагорно-Карабаху. Читав контингент ракета налазио се у магацинима Оружаних снага, саопштили су у руском Министарству одбране, коментаришући изјаву јерменског премијера Николе Пашињана на ту тему.

Фото: Депоситпхотос

У Министарству су новинарима рекли да су са „чуђењем и изненађењем“ реаговали на изјаву Пашињана да ракете „Искандер“ употребљене у Нагорно-Карабаху нису „експлодирале или је експлодирало само 10 одсто“.

„Према објективним и поузданим подацима, које су потврдили и системи објективне контроле,  ниједна таква ракета није употребљена током сукоба у Нагорно-Карабаху. Читав контингент био је у магацинима Оружаних снага Јерменије“, навели су у руском Министарству.

Како се наводи, судећи по свему јерменски премијер је доведен у заблуду због чега је употребио нетачну информацију.

17:23 Пашињан звао Путина

Председник Русије Владимир Путин и јерменски премијер Никол Пашињан разговарали су телефоном о ситуацији у Јерменији, саопштио је портпарол руског лидера Дмитриј Песков.

Песков је навео да је телефонски разговор одржан на иницијативу јерменске стране.

„Разговарано је о ситуацији у Јерменији ... Путин се заложио за одржавање реда и мира у Јерменији и решавање ситуације у оквиру закона“, прецизирао је Песков.

Фото: ЕПА

„Руски лидер такође је позвао све стране на уздржаност“, додао је портпарол Кремља.

Руководство Генералштаба Оружаних снага Јерменије наставља да испуњава своје функције, рекао је јерменски стручњак за уставна питања Вардан Ајвазјан за Спутњик.

„Премијер не може да разрешава дужности представнике руководства Оружаних снага земље. То се ради указом председника. Тренутно нема указа председника и ти људи остају на својим положајима. Може се рећи да се у овој ситуацији Оружане снаге налазе у цајтноту и морају ефикасно да искористе време предвиђено законом“, објаснио је Ајвазјан.

Према његовим речима, председник, према Уставу, има три дана да донесе одлуку. Ако то не учини, одлуку ће донети премијер.

Члан 133 Устава Републике Јерменије гласи:

„Председник Републике на предлог премијера у случајевима и на начин прописан законом, поставља и разрешава највише официре Оружаних снага и других трупа.

2. Председник Републике на предлог премијера у случајевима и на начин прописан законом, додељује највише војне чинове“.

А члан 139 гласи:

„Председник Републике у случајевима утврђеним члановима 131-137, параграфом 3 члана 155, параграфима 3, 4, 6 и 7 члана 166 Устава, може у року од три дана да врати одговарајући акт са својим приговорима органу које је поднело предлог или молбу. Уколико надлежни орган не прихвата ове примедбе, тада председник Републике потписује одговарајући акт или се обраћа Уставном суду.

3. Уколико председник Републике не испуни услове утврђене параграфом 2 овог члана, одговарајући акт ступа на снагу по сили закона“.

На тај начин ће, како је објаснио Ајвазјан, ако се председник не обрати Уставном суду, премијерова одлука ступити на снагу.

С друге стране, Уставни суд има право да донесе одлуку према жалби председника у року од пет дана. Односно, максимални период за решавање ситуације је осам дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)