НАЈНОВИЈА ПРОЦЕНА КРИСТИН ЛАГАРД: Председница Европске централне бакне упозорила владе - Не престајте са подстицајима, вакцина је кључ

Новости онлајн

20. 02. 2021. у 21:02

НАЈНОВИЈА ПРОЦЕНА КРИСТИН ЛАГАРД: Председница Европске централне бакне упозорила владе - Не престајте са подстицајима, вакцина је кључ

Кристин Лагард / Фото АП

НЕКИ политичари су забринути да ће се земље у наредном перидоу превише задуживати, како би подржале економију у току наредне године, пише Си-Ен-Ен.

Кристин Лагард, председница Европске централне банке, има потпуно другачије виђење ситуације.

Председница Европске централне банке каже за Си-Ен-Ен, да њен највећи страх није да ће Европска унија акумулирати брдо дуга, већ да би владе, у оваквом страху, могле да "брутално" повуку гаранције и подршку за различите послове, пре него што за то дође време.

Такви програми се, како је рекла, морају спроводити „постепено“ и пажљиво.

- То је тренутак који мислим да је најтежи, најсуптилнији - рекла је Лагард.

Владе су током протекле године искористиле милијарде долара као помоћ за ублажавање економског удара који је земљама нанела пандемија Цовид-19, томе додајући и велику подршку централних банака попут Европске централне банке.

Европски лидери такође су одобрили "пакет за опоравак" и 1,8 милијарди евра (2,2 билиона долара) за помоћ у јачању економије након што криза прође.

Но, Кристин Лагард наглашава, да чак и у тренутку када економија поново почне да јача и да се опоравља, политичари не би требалио да прерано укину подршку јачању економије.

У случају Европске централне банке, ово важи на "дужи рок" додала је она.

У својој најновијој прогнози, објављеној у децембру, Централна банка је предвидела да ће се европска економија порасти за 3,9% 2021. године, а да ће производња достићи ниво који је имала пре-пандемије до средине 2022. године.

Лагард је приметила да такве прогнозе у великој мери зависе од степена вакцинације, која је полако започела у Европској унији.

Крајем прошлог месеца, борба између лидера Европске уније и компаније АстраЗенека (АЗН) испливала је у јавност након што је произвођач вакцина рекао да ће испоручити мање доза него што је обећано.

- Имамо вакцине - што је добро. Они се производе, дистрибуирају - рекла је Лагарде.

- Али људи још увек нису вакцинисани. Тако да ће потрајати док не добијемо имунитет крда, који сам по себи неће бити задовољавајући јер имамо различите мутације вируса.

Други кључ, рекла је Лагарде, биће спровођење програма помоћи.

- Imamo ovaj izvanredan potez od ukupnog odlučivanja Evropljana da se zajedno zadužuju - rekla je Lagarde. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)