САСТАВЉЕНА НОВА ИТАЛИЈАНСКА ВЛАДА: Мандатар Драги предао листу министара председнику Матарели

М. Остојић - Дописник из Рима

12. 02. 2021. у 20:04

САСТАВЉЕНА НОВА ИТАЛИЈАНСКА ВЛАДА: Мандатар Драги предао листу министара председнику Матарели

FOTO: Tanjug/AP

ФОРМИРАНА је нова италијанска Влада, мандатар Марио Драги предао је вечерас листу нових министара председнику Републике Серђу Матарели.

Влада је формирана након два круга консултација које је мандатар обавио са лидерима политичких странака, представницима парламентарних група, социјалним структурама, највећим државним институцијама, створивши једну Владу „У равнотежи између политичких лидера и 'техничких' лица, професионалаца, који се „не идентификују са било каквим политичким формулама“ на местима министара у областима које ће покривати како би допринели да Италија крене из парализе у коју је била запала у дуготрајним поражавајућим а некорисним политичким надметањима.

Остао је у новој Влади један број актуелних политичких лидера, неки на местима министара која су покривали и раније, око половине нових чланова Владе су жене, након сутрашње заклетве новог премијера и заклетве министара пред председником Републике следећи корак је гласање о поверењу Влади најпре у Сенату а потом у Посланичкој скупштини. Није ишло све глатко како је у почетку изгледало, иако је било и изненађења у прихватању Програма мандатара од највећег дела Десног центра („Лига“ и „Форца Италија“) без икаквог вета (са изузетком партије „Италијанска браћа“ која је остала при идеји превремених избора).

Али део актуелне владине већине, „Покрет 5 звездица“, остао је подељен у исказивању поверења мандатару па је прибегао гласању уписаних чланова и тако дошао до одговора за поверење Влади. Јер, много је лидера навикло на фотељу и нису могли одмах да прихвате идеју да Драги бира Владу способних, јер је спашавање Италије у колапсу санитарно-социјално-економском нешто у чему нема одлагања.

Основне тачке Програма за излазак Италије из кризе јесу оне које морају имати моментални резултат као и оне чији се ефекат може показати само након извесних реформи: питање рада, запошљавања, заштита радника погођених кризом, инвестиције, отварање великих градилишта, инфрастурктурних радова већ започетих па заустављених, сада се планира наставак по „моделу Ђенове“ (када је нови мост био изграђен и пре рока), значи без бирократских процедура које убијају Италију, потом питање заштите амбијента и грин економија.

Без одлагања је рад на кампањи вакцинисања, отварање нових логистичких места са додатним персоналом али и снабдевање вакцинама које недопустиво недостају. Реформе које ће Влада одмах започети јесу и она у области правосуђа, здравства, школства, финансијска реформа, реформа јавне администрације и побољшања њене ефикасности а против застарелости која је на снази.

„Звезда водиља ове Владе јесте европеизам и атлантизам“, а у овом одсутном тренутку на Европу се рачуна као на спас, јер 15. априла италијанска Влада треба да преда Бриселу прецизан Програма како ће инвестирати 209 милијарди евра које Италија треба да добије расподелоим из Фонда за опоравак земаља ЕУ.

Ухватити се у коштац са огромним бременом проблема у Италији биће истински изазов новоформиране Владе и вештине њеного премијера, али они који имају поверења у њега сматрају да ће он и са свим препрекама бити успешан као што је био на европском нивоу у улози председника Европске централне банке, а да ће након одласка Анђеле Меркел „бити најауторитативнији и најслушанији лидер у ЕУ“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)