АМЕРИЧКО ЋУТАЊЕ И РАТ КОЈИ МОЖЕ УНИШТИТИ ЗЕМЉУ: Русија сумња да Запад припрема ограничени нуклеарни сукоб

Novosti online

11. 02. 2021. у 12:34

НЕСПРЕМНОСТ Запада да потврди формулацију Горбачова-Регана о неприхватљивости нуклеарног рата изазива сумње у то да се припрема ограничени нуклеарни сукоб, рекао је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.

АМЕРИЧКО ЋУТАЊЕ И РАТ КОЈИ МОЖЕ УНИШТИТИ ЗЕМЉУ: Русија сумња да Запад припрема ограничени нуклеарни сукоб

Фото: Депоситпхотос

Он је истакао да у Вашингтону „са заносом и јавно“ говоре о дестабилизирајућим концептима који не искључују могућност употребе нуклеарног оружја у оружаном сукобу.

„Категорички одбацујемо концепт ограниченог нуклеарног рата. Категорички се не слажемо са покушајима да нам се припишу неке идеје у духу ескалације ради деескалације. Сматрамо да се они који се тиме баве сами крећу у правцу увођења таквих идеја у своје војно планирање“, рекао је дипломата.

Такође је истакао да је неопходно потврдити формулу Горбачова – Регана о томе да „у нуклеарном рату не може бити победника и он никад не треба да се започне“. То треба учинити како билатерално, тако и у ширем формату нуклеарне петорке, додао је Рјабков.

„Та јасна и прецизна констатација данас треба да буде колективно подржана. Свету је потребан такав сигнал. И неспремност западних колега да се сложе са тим нашим предлогом само појачава сумњу у то у ком правцу иде њихова војна мисао и не планирају ли они ограничени нуклеарни сукоб“, рекао је дипломата.

Председник СССР-а Михаил Горбачов и председник САД Роналд Реган својевремено су утврдили да је нуклеарни рат неприхватљив.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dušan

11.02.2021. 15:06

Biću kulturan, taj čuveni nuklearni ili ti ko zna kakav rat! Se neće desiti! Zato što je to samo jedna obična farsa za prosečnog čoveka. Svi oni igraju zajedno i konstantno zastrašuju čovečanstvo. Na veliku žalost ljudima se upravlja ko s'ovcama! Najpametnije je ne gledati i ne slušati gluposti koje nam serviraju, i lepo se okrenuti svojoj porodici i prijateljima. Ja lično razmišljam da se preselim daleko u prirodu da pecam i lovim. A to ko će i šta će uraditi jako me sekira da se ne izražavam....

Srbijo Zuta kuco

11.02.2021. 16:19

Pokusacu da prevedem sa ruskog na krvatski. Ti ograniceni nuklearni ratovi se ne bi vodili na teritoriji SAD ili Rusije negu na teritorijama bivsih clanica Varsavskog pakta koje su sada clanice NATO saveza ili u Ukrajini.

Sparta

11.02.2021. 17:47

Braćo Rusi, vi treba da jasno i na TV kazete genocidnim amerima da nema nikakvog ograničenog nuklearnog udara na Rusiju, jer ce Rusija direktno i najjačim nuklearnim raketama gadjati SAD, pa onda SAD saveznike - NATO zemlje !!! To ce biti jednostavno nuklearna katastrofa i svi cemo biti u KAMENOM DOBU, nažalost !!! To ako ne kazete javno i to na TV onda ocekujte nuklearni napad od strane SAD !!! I nemojte posle te izjave se nesto kao pravdati vec stancajte danonocno nuklearne rakete svih vrsta i dometa !!! Pa ako amerima ta računica odgovara, neka probaju napasti Rusiju !!!!