ДЕМОКРАТЕ ТРАЖЕ ЈОШ ВЕЋУ ЦЕНЗУРУ: Од Фејсбука и Твитера захтевају "да промене алгоритме, да не трују мозак Американаца"

Novosti online

22. 01. 2021. у 17:50

ДЕМОКРАТЕ ТРАЖЕ ЈОШ ВЕЋУ ЦЕНЗУРУ: Од Фејсбука и Твитера захтевају да промене алгоритме, да не трују мозак Американаца

Фото: ЕПА

ДЕМОКРАТЕ у америчком Конгресу позвале су популарне друштвене мреже да уклоне све алгоритме и препоруке које подстичу екстремизам и подривају „објективну стварност“.

Посланици Ана Ешу и Том Малиновски послали су писма извршном директору Фејсбука Марку Закербергу и извршном директору Твитера Џеку Дорсију у којима захтевају те промене. 

Сличнa писма послата су и извршним директорима Гугла и Јутјуба. 

- Годинама су компаније у чијем су власништву друштвене мреже дозвољавале да се штетне дезинформације шире путем њихових платформи и трују умове америчког народа - објавила је Епу на Твитеру.

Политичари тврде да друштвене мреже допуштају садржај који појачава постојеће политичке пристраности, посебно оних укорењених у бесу и страху. Додају и да алгоритми које користе ове компаније подривају заједнички доживљај објективне стварности и олакшавају везе између екстремистичких корисника, што доводи до насиља у стварном животу, попут нереда у америчком Конгресу, 6. јануара.

Твитер је позван да одмах изврши трајне промене како би ограничио ширење дезинформација и других облика штетног садржаја. Од Фејсбука и Јутјуба је затражено да усаврше своје системе препорука како не би промовисали опасне теорије завере међу корисницима. 

Демократе и многи другу су у медијима оптужили бившег америчког председника Доналда Трампа да је подстакао своје присталице да упадну у Конгрес у нади да ће поништити резултате председничких избора 2020. године.

Водеће друштвене мреже, укључујући Фејсбук и Твитер, одмах су забраниле налоге Трампа и појединих његових присталица.

Трампови критичари инсистирали су да је такво ограничавање неопходно како би се спречило насиље и ширење лажи, док су конзервативци такву политику великих компанија назвали орвеловском и тврдили да представља политичку цензуру.

(Спутњик.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)