ДОНЕТА ОДЛУКА О ГРАНИЦАМА ЕУ: Ево шта је закључено на вечерашњем састанку лидера

Тањуг

21. 01. 2021. у 23:47

ДОНЕТА ОДЛУКА О ГРАНИЦАМА ЕУ: Ево шта је закључено на вечерашњем састанку лидера

Фото Н. Фифић

ЛИДЕРИ Европске уније закључили су вечерас на састанку посвећеном пандемији корона вируса да унутрашње и спољне границе ЕУ морају да остану отворене, али уз примену строгих мера рестрикције неесенцијалних путовања.

- Убеђени смо да мораммо да оставимо отврене границе, али истовремено разматрамо и рестрикције за неесенцијална путовања - поручио је председник Европског савета Шарл Мишел.

И председница Европске комисија Урсула фон дер Лајен, након састанка лидера, поручује да је неопходно одржати функционалност јединственог европског тржишта кроз несметрани порток робе и радника.

ЕУ лидери су нагласили озбиљност тренутне епидемиолошке ситуације у Европи, с обзиром на појаву нових сојева вируса, и позвали на обележаваје тзв. ”тамно црвених” зона на епидемилошкој мапи Европе које би означиле места где је појачана циркулација вируса.

Закључено је да ће се и на спољним границама ЕУ увести додатне мере у циљу заустављња ширења вируса којим ће се и од путника из трећих земља, којима је до сада била потребна само потврда о важењу боравка у ЕУ, од сада захтевати и тестирање пре пута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)