ОПАСНИЈИ ОД КОРОНЕ: СЗО упозирла на Нипа вирус! Познато који су симптоми болести, а смртност је много већа!

Novosti online

14. 01. 2021. у 17:14

ОПАСНИЈИ ОД КОРОНЕ: СЗО упозирла на Нипа вирус! Познато који су симптоми болести, а смртност је много већа!

Фото: Depositphotos

УСРЕД пандемије корона вируса којим је од првог позитивног случаја заражено скоро 100 милиона људи широм света, Азија би по свему судећи ускоро могла да се суочи са новим, много опаснијим вирусом са много већом стопом смртности.

У питању је, како преноси iflscience.com, Нипа вирус, на који је упозорила и СЗО. Нипа вирус је РНК вирус који порекло, попут и САРС-ЦоВ-2, вуче из шишмиша и који је већ изазвао много локалних епидемија широм Малезије, Сингапура, Индије и Северне Аустралије у току последњих 20 година.

Научници сада упозоравају да управо овај вирус има потенцијал да угрози многе животе уколико човечанство не примени лекције које смо добили пандемијом новог корона вируса.

Нипа вирус је први пут препознат 1999. године, након што је изазвао епидемију у Малезији. У току те епидемије је примећено 265 случајева акутног енцефалитиса, а све је почело са једне фарме свиња.

У почетку се веровало да се ради о епидемији јапанског енцефалитиса, међутим, убрзо је установљено да је све изазвао Нипа вирус. Од тада, мале епидемије се широм света догађају скоро сваке године, с тим што је сваки пут стопа смртности око 75 одсто.

Управо тако велика смртност је научницима до сада била разлог да верују да неће доћи до пандемије јер, по правилима, у пандемије прерастају болести са малом стопом смртности будући да само оне имају потенцијал да се брзо и ефикасно шире.

Међутим, Нипа вирус се разликује од свих осталих вируса: Иако се симптоми обично испољавају у периоду од 4 до 14 дана након инфекције, некада инкубација вируса може да траје и до 45 дана, упозорава СЗО, што значи да вирус има много времена да се шири.

Симптоми Нипа вируса

Када је период инкубације готов, јављају се симптоми који углавном укључују температуру, главобољу, повраћање. Све подсећа на грип, а онда следе и вртоглавица, неуролошки симптоми и на крају акутни енцефалитис.

Нема конкретног лека за овај вирус, већ се користе разни антивирални лекови и третмани којима покушава да се олакша стање пацијента. Они који преживе углавном имају доживотне проблеме који укључују и потпуну промену личности и карактера, као и нападе попут епилептичних.

Тренутни сојеви Нипа вируса на сву срећу не преносе се аеросолима, па док не дође до неке мутације која би то могла да им омогући, не представљају вероватну претњу за пандемију.

Тренутно, Нипа вирус се шири контаминираном храном, углавном оном која је била у додиру са инфицираним шишмишима, али примећена су и заражавања путем измета свиња, али и са човека на човека.

Научници тренутно убрзано проучавају овај вирус како би били спремнији за евенуалну пандемију.

Корона и Нипа вирус се разликују, али имају и сличности.

- Иако се Нипа и Корона вирус разликују, има и доста сличности које би могле да нам помогну да се лакше и ефикасније суочимо са евентуалном пандемијом. Људи и даље не знају ништа о овом вирусу. Тренутно посматрамо шишмише на Тајланду - на пијацама, у богомољама, школама и туристичким локацијама има много насељених шишмиша. То је много прилика да вирус скочи са шишмиша на човека - каже за ББЦ виролог Висна Дуонг.

(Блиц жена)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)