"ГАСПРОМ" ПРЕБОЛЕО КОРОНУ: После великог пада продаје и смањења профита, руски гигант повећава извоз

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

03. 01. 2021. у 22:11

После великог пада продаје гаса због пандемије короне која је смањила потрошњу плавог горива, руководство руског гиганта "Гаспрома" опет трља руке.

ГАСПРОМ ПРЕБОЛЕО КОРОНУ: После великог пада продаје и смањења профита, руски гигант повећава извоз

"Гаспром" стоји одлично / Фото АП

Председник компаније Алексеј Милер изјавио је да је девет европских земаља повећало куповину руског гаса. Поново расте извоз у Турску, Белгију, Данску и Грчку, а продаја Словачкој и Холандији достигла је историјске рекорде. Интересантно је да је у току лета Турска престала да купује руски гас и тражила је да се смање цене..

Посебно велики публицитет у руским медијима првих јануарских дана 2021. дат је почетку транспортовања гаса у Србију преко крака "Турског тока", који има две цеви дужине 930 километара. Гас који стиже из Турске преко Бугарске у Србију а затим и у БиХ касније ће и у Мађарску. Из"Турског тока" снабдеваће се и Грчка, Северна Македонија и Румунија.

У 2020. "Гаспром" је извезао 179,3 милијарде кубика гаса. У фирми не скривају да нису успели да остваре све планове око продаје гаса Кини. Руси су планирали да у Кину извезу намање 4,25 милијарди кубика гаса а извезли су 4,1 милијарду кубика. Кинези су повећали куповину задњих дана минуле године. Гасовод "Снага Сибира" службено је био пуштен у рад у децембру 2019. План је био да у току 2020. Руси извезу пет милијарди кубика, а у 2021. двоструко више. Кина је почела да купује значајније количине гаса кад је његова цена драстично пала.

Највећи произвођач на свету је у 2020. имао мању производњу гаса у односу на 2019. за око десет посто, а пад цене је утицао на смањење профита те компаније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)