БОЖИЋ У “БЛИНДИРАНИМ” ГРАДОВИМА: Италија донела строге мере које ће важити до 6. јануара

Милица Остојић (Рим)

02. 12. 2020. у 12:58

Данас се у Италији усваја нови Декрет са прописаним строгим мерама о понашању грађана и власника ресторана и барова а који ће важити до 6. јануара, јер је Божић за Италијане најважнији празник у години

БОЖИЋ У “БЛИНДИРАНИМ” ГРАДОВИМА: Италија донела строге мере које ће важити до 6. јануара

Фото Танајуг-АП

Мере имају за циљ да се избегну окупљања и померања становништва, забрањено је прелазити из једног региона у други, као и из једне општине у другу већ од 21. децембра до 7. јануара.

Иако је јуче број нових позитивних наставио лагани пад, стигао до 19.350 (13. марта достигао је кулминацију од 40.902 у једном дану) али се број преминулих није ни спустио, јуче 785 (13. марта био је 550).

Влада и здравствене власти ништа не желе да препусте случају како би се избегао нови талас корона вируса, а божићна окупљања и нови заражени би сигурно довели до нове експлозије епидемије.

Предвиђене мере довешће до тога да градови практично буду “блиндирани”, за божићну вечеру препоручује се да обухвата највише шест особа, да уколико не живе заједно сви носе маску осим за трпезом, за којом треба обезбедити дистанцу, јер је очигледно да се доста пацијената заразило у кругу породице.

Полицијски час и даље остаје на снази од 22 сата, миса у црквама почиње у 20 сати како би се грађани могли вратити кући до 22 сата, за први и други дан Божића ресторани ће бити отворени за ручак за чланове породице до четворо за столом, уз постојеће мере дистанцирања. Угоститељи ће, као и сада, затварати објекте у 18 сати.

За сада остају затворени скијашки центри у Италији, како је стигла и препорука из ЕУ, али с обзиром да су отворени у Швајцарској, неће бити изненађење да ће Италијани кренути тамо на беле стазе, али по повратку из било које земље морају бити у карантину две седмице.

Утехе ради, ко живи у Риму може прошетати пре полицијског часа и уживати у лепоти божићне јелке која је стигла ове године из Словеније, са црвеним гранама. Расла је у близини Кочевске реке, још од прастарих времена је симбол плодности, висока је 28 метара и тешка 7 тона. Овај уобичајении божићни дар Ватикану стиже сваке године из друге земље или другог региона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)