УПОЗОРЕЊЕ СТРУЧЊАКА: Мутирани сој вируса би са животиња могао да пређе на друге животиње, па опет на људе!

Танјуг

14. 11. 2020. у 22:56

МУТИРАНИ сој корона вируса могао би да пређе на друге животиње, као што су визони, пацови, мишеви, феретке, а онда поново на људе, упозоравају експерти.

УПОЗОРЕЊЕ СТРУЧЊАКА: Мутирани сој вируса би са животиња могао да пређе на друге животиње, па опет на људе!

фото

Директор организације "Welcome trust" сматра да би преласком на друге животиње мутирани сој корона вируса могао да се врати у људску популацију у будућности, преноси ББЦ.

Европски центар за контролу и превенцију болести наводи да би мутирани сој корона вируса са визона могао да пређе на људе.

Из Европске агенције за безбедност хране тврде да је ризик од преношења мутираних сојева Сарс-ЦоВ-2 вируса преко животиња и њихових производа веома мали, али да је важно да људи избегавају блиски контакт са фармама визона.

Светска организација за здравље животиња позвала је земље да надгледају сумњиве врсте, као што су визони и ракунолики пси, заједно са људима који су са њима у блиском контакту, због потенцијалних ризика по јавно здравље.

Фото: Депоситпхотос

Научници из Данске су прошле недеље упозорили да би мутирани сој вируса откривен на фармама визона могао да умањи ефикасност вакцина против ковид-19.

Преко 200 људи у Данској заражено је мутираним сојем корона вируса откривеног међу визонима, а надлежни у овој земљи посебно су забринути због једног соја који је откривен код 12 особа. Код овог соја вируса дошло је до мутације протеина који је на мети вакцина које се тренутно развијају.

Професор Андерс Фомсгард са института у Копенхагу наводи да се мутације дешавају све време, али само понекад код протеина који је на мети вакцина.

 

Фото: Depositphotos

Светска здравствена организација тврди да су ови извештају забрињавајући, али су потребна додатна истраживања како би се разумеле импликације за лекове и вакцине против корона вируса.

Визони су подложни заражавању корона вирусом, а научници страхују да су животиње постале резервоари заразе.

Случајеви заразе корона вирусом међу визонима потврђени су на фармама у Холандији, Данској, Шпанији, Шведској, Италији и САД.

Велика Британија и Аустрија су забраниле узгајање визона ради крзна пре неколико година, Немачка га постепено укида, док Белгија, Француска и Норвешка планирају да то учине.

Холандија ће забранити узгајање визона на фармама ради крзна до пролећа наредне године.

Фото: Depositphotos

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)