УВОДИ СЕ ТРОНЕДЕЉНИ КАРАНТИН: Грчка влада наложила закључавање целе земље, само под овим условима грађани могу напоље

Звонко Шимунец - АТИНА, СПЕЦИЈАЛНО ЗА НОВОСТИ

05. 11. 2020. у 12:46

ПРЕМИЈЕР Киријакос Мицотакис објавио је у четвртак у Атини да је влада, по препоруци „науке“,донела одлуку да од суботе у 06,00 прогласи тронедељно „закључавање“ на нивоу целе земље.

УВОДИ СЕ ТРОНЕДЕЉНИ КАРАНТИН: Грчка влада наложила закључавање целе земље, само под овим условима грађани могу напоље

Фото: ЕПА

Осим апотека,здравствених установа,селективно трговинских објеката,вртића,школа и специјалних школа, све остало ће бити затворено.

Забрана кретања за све грађане,без изузетка, биће од поноћи до 05,00 изјутра. Током дана,системом смс порука,грађани имају 6 опција да по 1 сат буду ван куће.Помоћ родитељима, шетња љубимца,одлазак у апотеку, супермаркет...

„Овде сам са професором Сотирисом Цјодрасом,главним грчким епидемиологом, да вас уверимо да ни једна одлука није донета без консултације са представницима научних установа“, рекао је премијер Мицотакис.

Позвао је грађане да пруже снажну и неопхдну подршку мерама које се предузимају са основним циљем да се сачувају здравље и животи грађана.

„Иако је ситуација у нашој земљи повољнија него у осталим земљама Европе, одлучили смо да зауставимо опасан тренд експоненцијалног раста заражених последњих 10 дана и драстичну диспропорцију у броју примљених и отпуштених болесника у болнице. Ако бисмо наставили тим темпом, ускоро би по 1000 заражених било примано на болничко лечење,од чега чак 150 на интензивну негу“,истиче премијер уз оцену да би то био превелики притисак на здравствени систем земље.

„Уверени смо да овим мерама можемо да спречимо даље ширење вируса и да у децембру имамо дане славља као и претходних година, што би био велики подстрек и за нашу економију јер је потреба да тржиште функционише у децембру врло важна и за предузетнике,трговце,као и за економију земље “,сматра Мицотакис.

Премијер Грчке је саопштио и мере које ће влада предузети да помогне свима који неће моћи да остварују уобичајене приходе.

Према речима Мицотакиса земља располаже са 37 милијарди резерве и да ће помоћи најугроженијим.

Сво грађани који нису могли да раде током пандемије и који су до сада примали помоћ од 534 евра,сада ће добити по 800 евра.

Накнаде за незапослене које су истекле у септембру, биће продужене за још два месеца.

Прави се листа предузећа која ће добити финансијске подршку.

Шеф Министарства здравља за Ковид 19, Сотирис Цјодрас,је аргументовао потребу да се предузму драстиче мере јер је „све шокирало брзо ширење вируса“.

Последњe две недеље врши се и по 20.000 тестирања како би се лоцирала жаришта,али свима је више него јасно да је тешко било убедити младе да прихвате озбиљност и последице заразе.

Иначе,у Грчкој, је просечна старост преминулих од короне 79 година,док је само по 4 случаја смрти забележен код људи између 45-54 год. и 54-64 год.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)