ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У САД: Више од 80 милиона Американаца већ гласало

Танјуг

29. 10. 2020. у 20:40

ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У САД: Више од 80 милиона Американаца већ гласало

Фото: АП

ВИШЕ од 80 милиона Американаца гласало је раније на председничким изборима, који се одржавају 3. новембра, показују најновији подаци Америчког изборног пројекта са Универзитета на Флориди.

Тако велика излазност могла би да доведе до највећег одзива бирача за више од једног века.

Рекордан темпо гласања, више од 58 одсто од укупног одзива 2016. године, одраз је великог интересовања за изборе на којима су кандидати актуелни председник Доналд Трамп и демократски кандидат и бивши потпредседник САД Џо Бајден, преноси Глас Америке.

Огроман број бирача гласао је поштом или лично на биралиштима и у страху од излагања корона вирусом на бирачким местима на дан избора.

Фото: ЕПА

Према анкетама на националном нивоу, Трамп заостаје за Бајденом и већина бирача не подржава одговор Беле куће на пандемију корона вируса, која је однела више од 227.000 живота у Америци.

Док се приближава дан избора 3. новембра, нагло расте и број заражених.

Демократе подржавају гласање поштом, а републиканци, који су традиционално у великом броју гласали поштом, сада то избегавају, због честих и критика Трампа који тврди да би такав начин гласања могао да доведе до изборне крађе.

Стручњаци предвиђају да ће одзив на овогодишњим изборима надмашити онај на изборима 2016. године, када је гласало 138 милиона бирача пошто је, уочи избора те године, гласало 47 милиона Американаца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)