МАКРОНУ ЦРТАЈУ МЕТУ: Гнев муслиманских земаља против председника Француске, Ердоган позвао на бојкот робе

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

27. 10. 2020. у 19:47

МАКРОНУ ЦРТАЈУ МЕТУ: Гнев муслиманских земаља против председника Француске, Ердоган позвао на бојкот робе

Фото Танјуг-АП

НЕВЕРОВАТНО је како је Француска, за само неколико дана, прошла пут од жртве до омражене земље у делу муслиманског света. Откако је 16. октобра одрубљена глава професору Самјиелу Патију испред школе у којој је ђацима показивао карикатуре с пророком Мухамедом, француске власти су истицале залагање за слободу изражавања, а Макрон је поручио да Француска неће одустати од карикатура и цртежа.

То је изазвало лавину негодовања широм света у земљама где је већинско становништво муслиманско. У главном граду Бангладеша Даки је у уторак протестовало преко 40.000 људи, палећи слике с ликом Емануела Макрона. Полиција их је спречила у последњи час да не дођу до француске амбасаде.

Истовремено, турски председник Ердоган и званично је позвао на бојкот француских производа. Баш у таквим условима фудбалери париског прволигаша ПСЖ отпутовали су у уторак у Инстанбул где ће у среду играти утакмицу против, како кажу у Француској, "Ердогановог тима" Башакшеира.

За то време, радикалне исламистичке организације прете. Једна од њих, блиска "Ал каиди", позвала је на обрачун са француским циљевима, као што су привредна и дипломатска представништва у иностранству, али и са метама у земљи, међу којима су јавне личности и места.

Због тога је полицијским станицама упућено циркуларно писмо да строго поведу рачуна око предстојећег празника Свих светих. Посебна пажња ће бити усредсређена на цркве, али и на џамије чији су се имами јавно изразили за слободу изражавања, после убиства Патија.

Као неки од могућих начина напада наведени су и аутомобили ојачани спреда, који би могли да улете у масу. Француске власти истичу да су до сада осујетиле у просеку по један атентат месечно.

Истовремено, председник Француског савета муслиманске вере Мохамед Мусауи је позвао да се у школама више не приказују спорне карикатуре, да се не би повредила осећања муслимана.

КАО ЂАВО

ТВРДОКОРНИ ирански лист "Ватан-е Емруз" објавио је на насловној страни карикатуру Емануела Макрона као ђавола, означивши га као антиисламисту и тврдећи да су "француски екстремисти виђени како пале Куран". Десетине хиљада демонстраната у Бангладешу назвале су Макрона "сатанистом" и палиле његове фотографије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)