ЕКСПЕРТ ИМПРЕСИОНИРАН РУСКОМ ВАКЦИНОМ: Доказала своју безбедност и ефикасност

Новости онлајн

24. 10. 2020. у 00:15

ЕКСПЕРТ ИМПРЕСИОНИРАН РУСКОМ ВАКЦИНОМ: Доказала своју безбедност и ефикасност

Фото: АП

ЗЕМЉЕ би требало да имају на располагању широк спектар вакцина, а међу њима би, безусловно, требало да буде и руска вакцина „Спутњик V“, која је доказала своју безбедност и ефикасност, изјавио је потпредседник Међународне академије медицинских наука, професор Надеј Хакин.

Он је за латиноамерички портал Ај-Си-ЕН изнео свој поглед на прву регистровану вакцину против вируса корона на свету, чије главне тезе преносимо.

"Прегледао сам податке који су пружени у вези вакцине против вируса корона „Спутњик V“ и одговарајуће објаве у једном од водећих међународних медицинских часописа, „Лансет“. Очигледно је да су резултати клиничких испитивања те вакцине доказали своју ефикасност. А шта је најважније за сваку вакцину? Најважније је да закључак каже да је она безбедна и ефикасна", навео је он.

Чињеница да постоји такав закључак за вакцину „Спутњик V“ и да притом користи проверену платформу, засновану на аденовирусним векторима човека и побољшани програм вакцинације, који се базира на два различита аденовируса, чини је још импресивнијом.

Посетио сам Русију и својим очима видео изузетан рад који је та земља остварила на пољу науке и медицине. Волео бих свакако да видим сарадњу између многих земаља и произвођача, јер, да бисмо били успешни у борби против ковида 19, потребни су нам заједнички напори, истиче он. Узећемо за пример Русију и Велику Британију.

Лично сам видео како је штампа давала коментаре или претпоставке који нису били добро промишљени и, нажалост, често су били подстакнути завишћу због, рекао бих, успеха других земаља у развоју вакцина.

"Засигурно знам да су испитивања оксфордске вакцине обустављена неколико пута због сумње на нежељене ефекте. Позвано је 10.000 добровољаца из Велике Британије, као што сте вероватно чули, како би учествовали у главном испитивању треће фазе вакцине против короне".

Моје мишљење је да ћемо се, надам се, до марта 2021. године вратити нормалном животу, али и даље верујем да ће вакцина бити врло корисна и надам се да ће бити доступна свима. Генерално, веома ме умирује чињеница да је вакцина „Спутњик V“ присутна на јужноамеричком континенту, закључио је стручњак.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)