НОВЕ МЕРЕ У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: Уводи нови систем базиран на три нивоа мера против ковида

Танјуг

12. 10. 2020. у 19:45

БРИТАНСКИ премијер Борис Џонсон најавио је нови систем рестриктивних мера против ковид-19, који ће бити базиран на класификацији ризика у регионима.

НОВЕ МЕРЕ У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: Уводи нови систем базиран на три нивоа мера против ковида

Фото: АП

Нови систем мера уводи се са циљем смањивања пораста броја заражених у одређеним деловима Енглеске и упрошћавања постојећих правила.

Влада Велике Британије одлучила је да уведе нови систем рестриктивних мера, након што је у одређеним деловима Енглеске, посебно на северу, дошло до великог пораста броја заражених. Осим тога, циљ је и да се упросте постојеће регулације, које се разликују од региона до региона и које су често збуњујуће. Нови систем базираће се на три нивоа прописа, сваки са својим стандардизованим правилима, преноси Ројтерс.

Први ниво прописа односи се на већи део Енглеске и заправо представља продужетак постојећих правила у земљи. Кључне мере обухваћене овим нивоом су забрана окупљања више од шесторо људи који не живе у истом домаћинству и скраћивање радног времена угоститељских објеката и објеката који пружају услуге забаве. Таквим објектима биће забрањено да раде у времену од 22 сата увече до 5.00 ујутру.

Другим нивоом прописа биће обухваћени они делови Енглеске у којима су већ на снази неке локалне мере карантина. У њима ће бити на снази забрана окупљања више од шесторо људи на отвореном, као и забрана мешања чланова различитих домаћинстава у затвореном простору.

Они делови Енглеске у којима је епидемиолошка ситуација најкритичнија биће обухваћени трећим нивоом прописа. У тим деловима земље биће забрањено мешање између чланова различитих домаћинстава на отвореном простору и у приватним двориштима, док ће пабови и кафићи бити затворени. Осим тога, у овим деловима земље могуће је и увођење додатних мера уз договор с локалним властима. То би могло да значи да ће и други објекти бити затворени, као што су теретане и казина. Школе, универзитети и продавнице неће бити затворени.

Нови систем правила односи се на Енглеску. Шкотска, Велс и Северна Ирска самостално одлучују о начину борбе против пандемије корона вируса, иако су се сложиле да ће сарађивати када год то буде могуће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)