АЛИЈЕВ СПРЕМАН НА ПРЕГОВОРЕ: Одмах ћемо разговарати са Јерменијом, али под једним условом

Novosti online

11. 10. 2020. у 12:04

БАКУ је спреман да моментално започне преговоре са Јереваном о Нагорно-Карабаху, изјавио је председник Азербејџана Илхам Алијев и истакао да изјава о резултатима трилатералних преговора у Москви између министара иностраних послова Русије, Јерменије и Азербејџана предвиђа повлачење јерменских снага из Карабаха.

АЛИЈЕВ СПРЕМАН НА ПРЕГОВОРЕ: Одмах ћемо разговарати са Јерменијом, али под једним условом

Фото: Azerbaijani Presidential Press Office via AP

- Спремни смо да почнемо сутра, стога све зависи од деловања Минске групе ОЕБС и њиховог распореда рада. Наша страна је спремна да започне преговоре одмах - рекао је Алијев у интервјуу за РБК.

С тим у вези, он је рекао да „уколико јерменска страна буде привржена режиму прекида ватре, тада ће, као што сам јуче рекао, започети фаза политичког регулисања и завршиће се фаза принуђивања на преговоре“.

- У оквиру консултација, које се се одвијале јуче и вечерас у Москви, нисмо ишли на то од Јерменије захтевамо потпуну капитулацију за преговарачким столом. Схватамо да је режим јерменског премијера Никола Пашињана рањив. Зато нисмо инсистирали на одређеним датумима у оквиру усаглашене изјаве. Али она свакако предвиђа повлачење јерменских окупационих снага са наше територије - рекао је председник.

Истовремено, Алијев је позитивно оценио резултате преговора Азербејџана и Јерменије у Москви о нагорно-карабашком сукобу.

- У целини позитивно оцењујем резултате преговора, јер се у изјави, која је дата о исходима преговора, говори да се из хуманитарних разлога проглашава режим прекида ватре, као и да почињу суштински преговори између Јерменије и Азербејџана, што је било од принципијалне важности и што је био став Азербејџана. Такође је потврђена непроменљивост формата преговора - рекао је Алијев, говорећи о исходу састанка шефова дипломатије Азербејџана, Јерменије Зограба Мнацаканјана и Џејхуна Бајрамова у Москви, уз учешће руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова.

Азербејџански лидер је додао да не искључује могућност преговора са премијером Јерменије, али да за то морају да се створе одређени услови, као и да би у овој фази такав састанак био непродуктиван.

- Стога не искључујем такву могућност, али за то су потребни одређени услови. У овој фази не сматрам то продуктивним, већ напротив. Јерменско руководство би требало коначно да схвати да је са Азербејџаном немогуће говорити језиком ултиматума, увреда и уцена - рекао је Алијев.

Улога Русије у решавању сукоба

Он се осврнуо и на улогу Русије у конфликту, рекавши да та земља има више могућности да утиче на решавање сукоба у Нагорно-Карабаху него било која друга земља.

- Русија, као наш сусед и земља која има заједничку историју и са Азербејџаном и са Јерменијом, наравно, игра посебну улогу. Она се заснива и на историји и на сарадњи наших народа, као и на тежини и улози Русије у свету и, свакако, у нашем региону - рекао је он.

Подсетимо, министри спољних послова састали су се у петак у Москви како би разговарали о ситуацији у Нагорно-Карабаху. Преговори су се одржавали иза затворених врата. Ови преговори, који су трајали више од десет часова, били су најдужи у последњих 20 година.

Преговори су завршени усвајањем споразума. Он садржи четири тачке за решавање сукоба. Између осталог, стране су објавиле о прекиду ватре од поднева 10. октобра у хуманитарне сврхе ради размене ратних заробљеника и других притворених особа и тела мртвих.

Међутим, већ 10. септембра стране су почеле да се међусобно оптужују за кршење прекида ватре.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)