ЛЕКАРКА (28) ПРЕМИНУЛА ОД КОРОНЕ: Више од два месеца била у болници, њена сестра открила тајну њене маске (ВИДЕО)

Novosti online

08. 10. 2020. у 11:39

ЛЕКАРКА Аделин Фејган (28) заразила се корона вирусом почетком јула, а преминула је 19. септембра након што је више од два месеца боравила у болници.

ЛЕКАРКА (28) ПРЕМИНУЛА ОД КОРОНЕ: Више од два месеца била у болници, њена сестра открила тајну њене маске (ВИДЕО)

Фото: Фејсбук

Радила је у хитној служби у Хјустону, а њена сестра тврди како је због несташице опреме недељама користила исту заштитну маску.

Према извештају Гардијана, након избијања жаришта на југу и запада САД-а умрло је више од 250 медицинских радника. У Тексасу се с девет смртних случајева међу медицинарима у априлу број умрлих здравствених радника попео на 33 у јулу.

Међу преминулим здравственим радницима, десетак њих широм САД-а било је млађе од 30 година. Просечна старост смрти медицинског особља због цовида-19 је 57 година, за разлику од 78 у општој популацији земље. Отприлике једна трећина смртних случајева догодила се због неадекватне заштите. Несташица заштитне опреме погубна је за здравствене раднике јер је за њих три пута већа вероватност заразе у поређењу са општом популацијом.

Није тачно познато како се Фејганова заразила коронавирусом, али њена млађа сестра Морин (23) верује како је повезано с радом на хитној служби. ХЦА Wест део је највећег ланца болница у земљи, а последњих месеци национални синдикат медицинских сестара пожалио се на "намерно кршење" сигурносних протокола на радном месту, укључујући притисак на заражено особље да настави са сменама у болници.

Морин је испричала како је њена сестра недељама носила исту заштитну маску.

- Аделин је имала маску Н95 на којој је било написано њено име. Носила ју је недељама, ако не и месецима - рекла је.

 

Амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) препоручује да се маска ​​Н95 поново користи највише пет пута, осим ако произвођач не наведе другачије. Болница ХЦА Wест није хтела званично да коментарише Моринине оптужбе, али је шефица смене, лекарка Емили Седгвик, изјавила како се болница држи свих препорука.

- Наш протокол, заснован на смерницама ЦДЦ-ја, укључује предавање маске Н95 на крају сваке смене, а лекари онда примају другу маску на почетку следеће смене - казала је Седгвик.

Фејганова је 8. јула стигла кући с боловима у телу, главобољом и температуром. Тестирање је показало да је позитивна на цовид-19. Боловала је од астме те је након заразе убрзо имала потешкоће с дисањем. Једног поподнева Морин је приметила да су сестрине усне поплавеле и инсистирала је да оду у болницу.

Током две недеље Фејганова је у болници добијала додатан кисеоник. Постала је толико слаба да није могла да држи телефон ни усправно главу. Пребачена је у другу болницу, где су је ставили на респиратор.

Дан касније прикључена је на уређај ЕЦМО којим се из тела интравенски уклања крв, обогаћује кисеоником, а затим враћа у тело.

Њени родитељи су 15. септембра добили дозволу да је посете.

- Мислим да нисмо били спремни за оно што смо видели када смо ушли у њену собу. Аделин је повремено покушала да одговори на наша питања, да одмахује ​​главом. Изустила је реч-две. Али њен је поглед био стаклен и нисте били сигурни да ли је заиста присутна.

17. септембра стање јој се побољшало и Фејганова је могла да седи без подршке, а дан касније скинута је с уређаја ЕЦМО.

Но 19. септембра добила је крварење у мозгу, па је преминула. Сахрањена је у суботу.

(Индекс.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)