КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ: Прошли месец најтоплији септембар икада у свету

Танјуг

07. 10. 2020. у 15:05

КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ: Прошли месец најтоплији септембар икада у свету

Новости

ПРОШЛИ месец био је најтоплији септембар до сада, са необично високим температурама које су забележене у близини Сибира, на Блиском истоку и у појединим деловима Јужне Америке и Аустралије, саопштио је "Коперникус", сервис Европске уније за праћење климатских промена.

Уз продужетак дугорочног тренда глобалног загревања, изазваног емисијом штетних гасова, високе температуре су ове године имале кључну улогу у бројним природним катастрофама, на Арктику, у пожарима у Калифорнији и поплавама у Азији, тврде научници.

Упозорили су да ће због глобалног загревања одређене екстремне појаве и даље наставити да се дешавају, и то много интензивније и чешће, преноси Ројтерс.

Септембар који је иза нас био је за 0,05 степени топлији од истог месеца прошле године, док је просечна темпратура септембра 2016. године, који је био најтоплији до сада, за 0,08 степени нижа од оне која је забележена ове године, показују подаци "Коперникуса".

Током последња три месеца 2020. године климатски догађаји попут феномена Ла Ниња и очекивано смањење нивоа леда на Арктику одредиће да ли ће ова година у целини постати најтоплија до сада, наводе из сервиса Европске уније за праћење климатских промена.

Протеклих пет година биле су најтоплије до сада. Прошецне глобалне температуре увећане су за отприлике један степен у односу на прединудстријски период.

Потписнице Париског споразума о климатским променама из 2015. године сложиле су се да ће покушати да загревање ограниче на 1,5 степени, чиме би требало да буду избегнути најкатастрофалнији утицаји климатских промена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)