КОРОНА ОТКАЗИ: Прети отпуштање 100.000 радника у румунским хотелима

Танјуг

07. 10. 2020. у 14:59

КОРОНА ОТКАЗИ: Прети отпуштање 100.000 радника у румунским хотелима

Фото: Танјуг/АП

ОГРАНИЧЕЊА која је румунска влада увела због пандемије Ковид-19 резултираће отпуштањем око 100 000 радника у хотелима, ресторанима и кафићима (ХоРеЦа) до краја године и губитком од 3,0 милијарде евра у овој индустријие, изјавио је данас председник румунске Федерације хотелијерства Калин Иле.

Он је, у разговору за агенцију Ађерпрес, такође оценио да је јучерашња одлука градског штаба Букурешта за ванредне ситуације о поновном затварању ресторана и кафића донета без икаквог доказа да је тај сектор допринео ширењу заразе.

"После ове одлуке да затворимо ресторане, без консултација и без рационално изнетих аргумената, опет ћемо морати да отпуштамо људе за које смо се трудили да остану на послу током овог тешког периода", рекао је Иле.

Додао је да су до сада говорили о томе да ће 40 посто ХоРеЦа радника постати технолошки вишак до краја године, али да ће након последње одлуке тај проценат бити повећан за још 10 посто.

"До сада смо процењивали да ће око 80.000 од 230.000 запослених у румунским хотелима и ресторанима бити отпуштено до краја године, али сада мислим да ћемо достићи 90 до 100 хиљада, шо је много", навео је Иле.

Такође је изнео процену да ће промет у овој индустрији пасти за око 60 одсто ове године у односу на лањски пет милијарди евра, што значи губитак прихода од око три милијарде евра.

Директни допринос ХоРеЦа индустрије румунском БДП-у износи 2,79 процената, а њен укупан допринос 5,4 процента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)