ЈЕРУСАЛИМ ЈЕ НАШ ГРАД: Запаљив говор Реџепа Ердогана у парламенту - "Морали смо да га напустимо у сузама"

Новости онлајн

05. 10. 2020. у 17:10

ТУРСКИ председник Реџеп Тајип Ердоган започео је обраћање Парламенту Турске у четвртак дугим говором о Јерусалиму и Палестинцима у којем је нагласио – Јерусалим је наш град.

ЈЕРУСАЛИМ ЈЕ НАШ ГРАД: Запаљив говор Реџепа Ердогана у парламенту - Морали смо да га напустимо у сузама

Фото: Presidential Press Service via AP, Pool/ЕПА

Ердоган се позвао на владавину Османског царства Јерусалимом које је трајало вековима, тачније, како је навео од 1517. до 1917. године.

- У том граду, који смо морали да напустимо у сузама током Првом светског рата још увек се могу видети трагови османског отпора. Тако да је Јерусалим наш град - рекао је турски председник.

Он је додао да је зидине Јерусалима, које још увек стоје, и Куполу на стени у Старом граду обновио Сулејман Величанствени, који је владао Османским царством од 1520. до смрти, 1566. године.

- Питање Јерусалима није обичан геополитички проблем за нас. Најпре Стари град, срце Јерусалима, саградио је Сулејман Величанствени и наши преци показали су поштовање и високо су ценили тај град - навео је Ердоган.

Потом се осврнуо на положај Палестинаца.

- Палестински народ живео је ту вековима, али је био окупиран и његова су права била угрожена - навео је турски председник, преносе израелски медији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)