ЈЕРМЕНИЈА ПРОГЛАСИЛА РАТНО СТАЊЕ! Објављена општа мобилизација, јавило се више од 10.000 добровољаца

Новости онлине

27. 09. 2020. у 10:52

ЈЕРМЕНИЈА ПРОГЛАСИЛА РАТНО СТАЊЕ! Објављена општа мобилизација, јавило се више од 10.000 добровољаца

Фото: ЕПА

ВЛАДА Јерменије прогласила је ратно стање због ескалације ситуације у Нагорно-Карабаху. Објављена је и општа мобилизација.

- Одлуком Владе у Републици Јерменији проглашено је ратно стање и општа мобилизација. Одлука ступа на снагу од момента објављивања. Сви да се јаве у своје војне одсеке. За домовину, за победу  - написао је на Фејсбуку премијер Никол Пашињан.

И лидер Нагорно-Карабаха Араик Артјуњан прогласио је ратно стање и објавио општу мобилизацију за све старије од 18 година, саопштио је његов портпарол Ваграм Погосјан.

Погосјан је на свом Фејсбук налогу поделио изјаву председника непризнате Републике Нагорно-Карабах у којој се каже:

- Имајући у виду ситуацију, сазвана је ванредна седница парламента. Обраћајући се посланицима прогласио сам ратно стање и општу мобилизацију.

Артјуњан је рекао да у Нагорно-Карабаху никад нису били присталице рата, али да су за њега спремни.

- Нема никог ко више од нас воли мир. Ми нисмо желели рат, он нам је наметнут и ми смо дужни да бранимо отаџбину и своје породице. За хуманитарну катастрофу која прети региону биће одговоран лично председник Азербејџана Илхам Алијев - рекао је Арутјуњан.

У међувремену, Министарство одбране Јерменије објавило је да се грађани Јерменије масовно јављају у своје војне одсеке како би као добровољци отишли у Нагорно-Карабах.

Према изворима јерменског Спутњика, широм земље у војне одсеке јавило се чак 10.000 људи.

- Министарство одбране Јерменије високо цени спремност суграђана али саопштава да у овом тренутку нема потребе за ангажовањем добровољаца. Ако то буде потребно, Министарство ће изаћи са специјалним саопштењем - наводи се у саопштењу Министарства.

Портпаролка јерменског Министарства одбране Шушан Степањан написала је на Фејсбуку да је азербејџанска провокација испланирана раније и да низ околности указује на то.

- Министарство одбране Азербејџана саопштило је да је почело ‘контраофанзиву’ што показује да су борбена дејства планирана раније. Сваки војник, који има елементарно знање, рећи ће да припрема контраофанзиве траје недељама - рекла је она.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)