НОВИ ДЕТАЉИ НАПАДА У ПАРИЗУ: Тероризам на истом месту где је пре више од пет година убијено 11 људи

Стални дописник из Париза Горан Чворовић

25. 09. 2020. у 15:14 >> 15:52

НОВИ ДЕТАЉИ НАПАДА У ПАРИЗУ: Тероризам на истом месту где је пре више од пет година убијено 11 људи

Фото: Depositphotos

ИСПРЕД бивших просторија сатиричног недељника "Шарли ебдо" у Улици Никола Апер, где је у јануару 2015. године извршен терористички напад у коме су убијени 11 чланова редакције и један полицајац, у петак се догодио нови напад који по свему има терористички каратер.

Двоје људи је тешко повређено, а двојица нападача су ухваћени. Атентат се догодио нешто пре поднева, када су двојица извршилаца ножем напали девојку и младића, запослених у продукцијској кући "Први ред", на улици испред зграде у којој је некада био смештен сатирични недељник. Девојка је убодена баш испред мурала којим се одаје почаст страдалим новинарима "Шарлија".

Пролазници који су чули крике одмах су позвали полицију која је на тротоару пронашла нож. Двоје осумњичених је ухапшено. Османаестогодишњак из Пакистана, који је покушао да побегне метроом, ухваћен је на оближњем Тргу Бастиље, с траговима крви на лицу. Нешто даље ухапшен је и други мушкарац (33) који је с њим виђен у тренутку напада.

Значајне снаге реда блокирале су читав кварт, из предострожности у случају да постоји још саучесника. Деца из околних обданишта, основих и средњих школа у 3, 4. и 11. париском арондисману су била затворена у принудни карантин. Грађани су се с улица сакрили у оближње бутике у којима су била погашена светла. На лице места изашли су премијер Жан Кастекс и министар унутрашњих послова Жералд Дарманен. Истрагу је покренуло антитерористичко одељење националног тужилаштва.

У току је судски процес против помагача атентаторима у на "Шарли ебдо", кашер супермаркет и на улицама париског предграђа Монжерон из јануара 2015. године. Сатирични недељник је од почетка суђења добио много претећих порука, а руководилац кадровске службе овог листа имала је протеклих дана, због иминентних претњи, само десет минута да уз полицијску заштиту напусти свој стан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mirko

25.09.2020. 20:40

Ja cesto kazem Švedjanima kad se ismijavaju nasoj nesreci sa KiM i visevekovnom problemu sa islamom da se nista ne brinu i da je sukoro, vrlo uskoro citava Svedska jedno veliko Kosovo a tako i ovim francuzima sto su nas u proslom veku za samo 3 godine razlike 2 puta bombardovali.