ЛОШЕ ВЕСТИ ИЗ СЗО: Вакцине против вируса корона неће скоро бити масовно доступне

Новости онлајн

05. 09. 2020. у 00:43

ЛОШЕ ВЕСТИ ИЗ СЗО: Вакцине против вируса корона неће скоро бити масовно доступне

КП.РУ

СВЕТСКА здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да се широка распрострањеност вакцина против вируса корона не очекује пре средине следеће године и нагласила значај стриктних провера њихове ефикасности и безбедности.

- Не очекујемо да видимо раширену вакцинацију до средине следеће године - изјавила је портпарол СЗО-а Маргарет Херис на конференцији за новинаре у Женеви.

Херис је рекла да трећа фаза испитивања вакцина мора бити дужа јер је неопходно да се види колики је заштитни ефекат вакцина и колико су безбедне. Портпарол СЗО-а изјавила је и да за сада "нема јасног сигнала" из клиничких тестова о томе да ли је и колико било која вакцина ефикасна и безбедна.

Херисова је додала да ће прва група вакцинисаних највероватније бити здравствени радници и остали људи из осетљивих група и да је за ту фазу потребно две милијарде доза.

Такђе је нагласила да је неопходно размењивати податке о вакцинама, упоређивати их, примјењивати на исправан начин и са научне стране осигурати да уз вакцине постоји и одговарајућа стратегија.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)