НОВИ ИЗБОРИ НЕ ДОЛАЗЕ У ОБЗИР: Лукашенко обилази фабрике и тражи подршку радника

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

17. 08. 2020. у 11:05

Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је данас да неће бити нових председничких избора у тој земљи и да они не долазе у обзир.

НОВИ ИЗБОРИ НЕ ДОЛАЗЕ У ОБЗИР: Лукашенко обилази фабрике и тражи подршку радника

Александар Лукашенко / Фото Танјуга-АП

- Нећете доживети да видите дан кад радим било шта под притиском. Неће бити поновних избора, јер у том случају, неће бити фабрика, плантажа. Све ће бити уништено за пола године - изјавио је Лукашенко, преноси Тасс.

Александар Лукашенко кренуо је у обилазак великих државних фабрика како би тамо добио подршку и сачувао председничку функцију.У понедељак је хеликоптером стигао у Фабрику вучних возила.

Минулих дана у Белорусији су се протести са улица преселили у у велике фабрике. Зато је Лукашенко одлучио да поразговара са радницима и одговори на сва њихова питања.

Главни Лукашенков адут је да он није дозволио лоповску приватизацију и да су захваљујући њему многи сачували радна места. У многим фабрикама у бившим совјетским републикама где је обављена приватизација у време „дивљег капитализма“ нови власници су рапидно смањивали број запослених, укидали су све повластице а добијање станова или одлазак у радничка одмаралишта давно је заборављен.

ОСТАВКА ВЛАДЕ

Белоруска влада данас је дала оставку али не због демонстрација већ зато што се после председничких избора мора поштовати законска процедура. Сви министри и премијер раде као вршиоци дужности док се и зиванично не изабере влада.

У ту фабрику су дошли и радници Минског тракторног завода да би могли да разговарају са Лукашенком. Он је подсетио да је тај „лоши председник“, како га сада називају опозиционери, задржао запослене у фабрикама и није дозволио да се деле откази. Што се тиче радника који су се придружили демонстрантима Лукашенко је казао ко хоће нека ради а они који неће не морају и нико их неће терати. По Лукашенку, није никакав проблем ако у тако великим фабрикама сада неће да ради 150 па чак и 200 радника.

Белоруски радници изгледа да нису информисани како су у суседној Украјини њихове колеге прошле после преврата. Неоспорно је да су многи запослени у суседној Украјини после немира на Мајдану врло брзо остали без посла јер је настао хаос а западне земље које су у време рушења Виктора Јануковића обећавале милијарде помоћи и инвестиција, брзо су заборавили на то шта су њихови политичари говорили.

Многи су у Украјини били поверовали да ће њихове фабрике брзо успети да нађу ново тржиште и да им Русија више неће требати. Али, време је показало да украјинска продукција није интересантна Западу, па су фабрике имале све мање уговора и извоз је рападно падао.

Од тога хоће ли Лукашенко добити подршку у фабрикама зависи његова политичка судбина. У недељу су у Минску одржана два велика митинга. На првом је говорио Лукашенко пред својим присталицама. Власти кажу да их је било око 50 хиљада. Касније је опозиција одржала свој протесни митинг где је дошло неколико пута више демонстраната. И то су углавном млађи људи.

Интересантно је да опозиција нема свог лидера јер је Светлана Тихановска напустила Белорусију и сада се налази у Литванији. Она је из емиграције поручила да је спремна да буде национални лидер мада је пре недељу дана у видео обраћању казала да је схватила да је преценила своје снаге и да је она ипак слаба жена.

Очигледно је гледајући масовне демонстрације у Минску Светлана Тихановска брзо сазрела. Две ствари су сасвим јасне: Лукашенко је изгубио медијску битку и после бруталне тучњаве специјалаца са демонстрантима против њега је устао велики број младих људи. И друго, без обзира што формално опозиција нема лидера опозиција је добро организована и „директиве“ стижу из суседне Пољске и Литваније, где се налазе штабови одакле се режирају протести. Тамо су и медијски центри који дистрибутирају видео материјал, фотографије и разне вести.

Осим тога „неко „ финансира „иконографију“ која се види на тим митинзима. Јасно је да се за ту организацију не скупљају добровољни прилози већ је неко инвестирао новац у рушење „вечног Лукашенка“.

После свега што му се догодило Лукашенко се морао обратити за помоћ Путину јер су га прилике натерале да схвати да му кратки политички флерт са Западом није донео политичке дивиденде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (3)

Samir

17.08.2020. 13:01

Jasno je da je sve ovo maslo Rusije, Putin želi ujedinjenje Rusije i Belorusije a Lukašenko je postao problem. Kako god da se priča završi Belorusija će se u naredna tri meseca ujediniti sa Rusijom ili će Lukašenko popustiti i pristati na ujedinjenje, ili će nova vlast to uraditi čim on padne s vlasti. U svakom slučaju Rusija dobija.

ANTE BAN

17.08.2020. 13:22

Ovi protesti i traženje ponavljanja izbora, djelo su stranih plaćenika i podrivačkih akcija Kominterne, Vatikana, Evrope, E-unije i ostalog trulog Zapada, protiv bjeloruskog naroda i Lukašenka, koji će, akobogda- vladati još barem 50 godina!