КАТАЛОНСКИ ПАРЛАМЕНТ ПРОТИВ МОНАРХИЈЕ: Осуђују Хуана Карлоса, не признају ни Фелипеа Шестог

Танјуг

субота, 08. 08. 2020. у 00:59

КАТАЛОНСКИ ПАРЛАМЕНТ ПРОТИВ МОНАРХИЈЕ: Осуђују Хуана Карлоса, не признају ни Фелипеа Шестог

Фото: Танјуг/АП

КАТАЛОНСКИ регионални парламент усвојио је у петак необавезујући предлог којим се осуђује монархија, а након изненадног одласка у иностранство бившег шпанског краља Хуана Карлоса због корупционашке афере.

Три сепаратистичке каталонске странке које имају већину у регионалном парламенту критиковале су одлуку о одласку Хуана Карлоса у егзил. Сепаратисти не признају ни краља Фелипеа Шестог, актуелног монарха.

Предлог "Каталонија је република и не жели краља" усвојен је са 69 гласова за и 65 против, преноси Ројтерс.

"Ни Шпанци ни Каталонци не заслужују тако бучан и смешан скандал на међународном нивоу", рекао је каталонски лидер Квим Тора у парламенту на ванредној седници.

Он је поновио да Каталонци не желе краља и да је одлазак Хуана Карлоса фарса.

"Која власт ће моћи да спроведе закон против корупције ако прихватимо краљевску породицу која бежи кад је под истрагом због узимања милиона и милиона евра у страшним пословним комисијама?", запитао је Тора.

Краљевска палата саопштила је у понедељак увече да је Хуан Карлос, који је 2014. године абдицирао у корист сина, напустио земљу како његове личне афере не би утицале на владавину његовог сина.

Врховни шпански суд покренуо је у јуну истрагу о умешаности Хуана Карлоса у малверзације са уговором о брзој железници са Саудијском Арабијом, а швајцарски Трибјун пренео је да је Хуан Карлос примио 100 милиона долара од покојног саудијског краља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)