НОВИ НАЛЕТ КОВИДА 19 ОБУХВАТИО ПЛАНЕТУ! СЗО: Да ли је ово други талас или део једног великог, трајног

И. СТАНОЈЕВИЋ

29. 07. 2020. у 07:10

НОВИ НАЛЕТ КОВИДА 19 ОБУХВАТИО ПЛАНЕТУ! СЗО: Да ли је ово други талас или део једног великог, трајног

Фото АП

ПАНДЕМИЈА вируса корона поново масовно "коси" и човечанство плива у најављеном, другом таласу заразе.

Светска здравствена организација упозорава да се ширење инфекције на северној хемисфери ни током лета није смирило, што је потврда црних слутњи да се вирус не понаша као сезонски грип. СЗО оцењује да се пандемија и даље убрзава, јер је број случајева заразе током протеклих шест седмица - удвостручен!

Тедрос Адханом Гебрејесус, директор СЗО, сазваће током ове недеље Комисију за ванредне ситуације СЗО, шест месеци пошто је Организација прогласила ванредну ситуацију у јавном здравству на међународном нивоу. "Ковид 19 је променио наш свет, раздвојио људе, заједнице и народе", каже Гебрејесус.
- Људи и даље размишљају о годишњим добима, али је у случају короне, то без значаја - каже Маргарет Херис из СЗО. - Више не можемо размишљати у категоријама први, други, трећи талас, јер је у питању само један огромни талас, који ће ићи горе-доле. Само ако се он заравни да се по њему може тапкати ногама, можемо да будемо оптимисти.
Иран је један од многобројних примера да је цех који се плаћа наглом попуштању рестриктивних мера папрен. У протекла 24 сата, у овој земљи, најтеже погођеној пандемијом ковида 19 на Блиском истоку, умрло је 235 људи. Једна од тачака на којима ковид 19 "експлодира" је Украјина, јер је данима прилив новооболелих близу хиљаду, а слично је и на Филипинима, где две недеље тај број не пада испод хиљаду дневно!
Према новим подацима, у свету је вирусом корона заражено више од 16,6 милиона људи, а од последица ковида 19 преминуло више од 656.000 оболелих. Најгоре је у САД, Бразилу, Индији.

У Шведској опада број заражених

ГЛАВНИ шведски епидемиолог Андерс Тегнел изјавио је да број новозаражених од вируса корона у Шведској рапидно пада па је тако у последња три дана било мање од 100 нових случајева. Шведска је била једина земља у Европи која у марту и априлу није увела драстичне мере, због чега је била мета многобројних критика. Земља је у протекла 24 сата имала свега два смртна случаја.

Немачки шеф дипломатије Хајко Мас препоручио је грађанима да не путују на одмор у неколико шпанских регија, укључујући Каталонију, што је изазвало љути одговор са иберијског полуострва. Влада у Мадриду тврди да "је земља сигурна за туристе" упркос томе што Француска, Немачка и Велика Британија упозоравају своје грађане да не путују у неке шпанске регионе.

Нема предаха од короне и на јужној хемисфери. Напротив, у Аустралији се за 24 сата, и поред строгих мера према којима је цела држава Викторија стављена у карантин, оболело 119 људи, а смртоносни вурус је ушао и у старачке домове.
Чешка, једна од ретких безбедних оаза, јуче је представила "ковид 19 семафор" где су бојама семафора означене општине према степену ризика заразе. Наранџасте области су оне са благо повећаним ризиком, у које спада и Праг, док цела земља, ипак, остаје у - зеленом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)