ОДЛУКА ТУРСКИХ ВЛАСТИ: Аја Софија остаје отворена за посетиоце кад нема молитви

Бета

уторак, 14. 07. 2020. у 22:28

ОДЛУКА ТУРСКИХ ВЛАСТИ: Аја Софија остаје отворена за посетиоце кад нема молитви

Фото Д.Миловановић

Некадашња базилика Аја Софија која је претворена у џамију, биће отворена за посетиоце када се у њој не буду обављале молитве, а хришћански симболи остају, само ће бити заклањани током молитви, саопштиле су данас турске власти.

Државни савет, највиши управни суд Турске, пресудило је у петак у корист групе која је тражила да се поништи одлука Савета министара из 1934. године којом је Аја Софија претворена у музеј, јер сумњају у аутентичност потписа оснивача савремене Турске, Мустафе Кемала Ататурка на том документу.

Турски председник је одмах након те одлуке најавио претварање Аја Софије у џамију. Прве заједничке муслиманске молитве биће организоване 24. јула.

Управа за религијске послове (Диyанет) саопштила је данас да хришћански симболи "не представљају препреку за одржавање молитви".

"Иконе треба да буду сакривене завесама и другим погодним средствима", наводи се саопштењу.

Према турским медијима, помиње се могуц́а употреба посебне светлосне технике за затамњивање икона током пет дневних муслиманских молитви.

"Не постоје препреке са верског становишта за отварање Аја Софије посетиоцима изван периода за молитве", додаје се Дијанет.

Водеће архитектонско здање изграђено у ВИ веку, у коме су крунисани византијски цареви, да би касније била претворена у џамију, а 1934. у музеј, сврстано је у светску баштину Унеска и једна је од главних туристичких атракција у Истанбулу са 3,8 милиона посетилаца само прошле године.

За 1.400 година историје, Аја Софија била је главна катедрала Византијског царства, џамија Отоманског, а музеј у савременој, републиканској и секуларној Турској.

Више земаља, међу којима Русија и Грчка које прате судбину византијског наслеђа у Турској, али и САД и Француска упозориле су Анкару због претварања Аја Софије у муслиманску богомљу, за шта се турски председник Реџеп Тајип Ердоган залагао годинама. Папа Фрања је "јако погођен" том одлуком.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)