РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе у Донбасу и Харковској области, ВСУ губи и људсто и технику, Руси напредују (МАПА/ВИДЕО/ФОТО)

Милица Шкорић
Милица Шкорић

24. 05. 2024. у 06:51 >> 03:01

РАТ у Украјини – 820. дан. Генералштаб украјинске војске тврди да је у области Харкова руска офанзива заустављена. Главнокомандујући Олександр Сирски каже да се руска војска потпуно заглибила у уличним борбама за Вовчанск. Сједињене Америчке Државе припремају нови пакет војне помоћи Украјини вредан 275 милиона долара, који би, како преносе агенције, требало да објаве данас.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе у Донбасу и Харковској области, ВСУ губи и људсто и технику, Руси напредују (МАПА/ВИДЕО/ФОТО)

Фото Танјуг/АП

 

Извештај са фронта: Жестоке борбе у Донбасу и Харковској области, ВСУ губи и људсто и технику, Руси напредују (МАПА/ВИДЕО)

Ноћу су украјинске оружане снаге поново напале Крим. Конфигурација напада је приближно иста: беспилотне летелице, затим ракете АТАЦМС, а на мору – БЕЦ, већ са лансерима ГРАД. Има разарања и две смрти. Изнад Белгородске области, противваздушна одбрана је оборила пројектил ХАРМ и зауставила неколико удара беспилотних летелица.

Ваздушно-космичке снаге Русије погодиле су ранжирну станицу у Харкову, где се налази наоружање за фронт, као и станице у Љуботину и Основи, куда иду возови из централне и западне Украјине. Према непотврђеним информацијама, ухваћени су у возу са особљем. Дошло је до ракетних експлозија у Кировограду и Кропивницком, где се налази аеродром украјинског ратног ваздухопловства.

Илустрација telegram rybarИз сектора Херсона се шушка да украјинске оружане снаге евакуишу своје положаје у Кринкију. Штавише, наводно због пребацивања 36. бригаде у Харковску област. Тешко је рећи да ли је то тачно, али борбени рад руске војске не престаје.

У одсеку Запорожје нема промена. У Јужно-Доњецком, на јужној периферији Урожајна, такође нема промена. У Старомајорском, руске јединице су у стању да активније напредују, а њихове позиције су се чак и побољшале. У овом сектору се поново користи лака опрема и мотоцикли за брзе продоре на положаје Оружаних снага Украјине.

Илустрација telegram rybar

На Доњецком фронту воде се тешке борбе у Красногоровки. Украјински ресурси страхују да се Оружане снаге Русије спремају да покрију град са севера како би опколиле индустријски центар и одсекле делове Оружаних снага Украјине. С обзиром на искуство последњих месеци, ова опција је вероватна, па чак и пожељна. У Парасковјевки се воде борбе, руске трупе се истовремено крећу у село и јужније, на пут Новомихајловка-Константиновка. Делимично је већ под руском ватреном контролом.

 

Илустрација telegram rybarДанас има изненађујуће мало вести са Авдејевског фронта. У Нетајлову и Уманском се и даље воде борбе на периферији и рашчишћавање суседних трака код Јаснобродовке. Северно од Очеретина, руска војска артиљеријом и авијацијом постепено руши одбрану ВСУ. Притисак на Торецку групу је све интензивнији.

Најжешће борбе воде се на Артјомовском (Бахмутски) фронту. Руска војска упала је у зграду у микроокругу Нови. Оружане снаге Украјине иду у контранапад, њихови дронови су стално у ваздуху. Руски артиљерци одговарају са ТОС-ом. Северно од микроокруга Канал, Оружане снаге Русије покушавају да се учврсте западно од канала Северски-Доњец-Донбас. Сврха овог маневра је да се накнадно стигне у позадину украјинских оружаних снага у микроокругу Канал. У области Андрјевке и Клешћејевке руска војска шири зону контроле.

Северски фронт је почео да се креће. Оружане снаге Русије нападају источно од Белогоровке ка Вјемки. У Купјанском сектору воде се интензивне борбе у области Кисловке и Берестовоја. Генералштаб Украјине назвао је правац Купјанска „најврелијим“ у овом тренутку, чак их и Часов Јар, Волчанск и Лицспи мање брину.

Илустрација telegram rybar


У правцу Харкова, руска војска се заглибила у урбаним биткама, што је генерално било предвидљиво. У Волчанску, руске снаге су напредовале упркос активним контранападима украјинских оружаних снага. Пилоти дронова Оружаних снага Украјине спроводе стално извиђање и бацају касетне гранате на руске положаје. Руска артиљерија и авијација одговарају нападируске трупе напредовале, гађајући висове западно од села. Ко год да их поседује, контролише село заједно са путем за Харков. Одавде саопштавају успехе једне руске бригаде, која је за 10 дана погодила Ланцетима више од 40 топова, двадесетак тенкова и оклопних возила, 8 МЛРС инсталација и два ПВО система – ако је све ово тако, онда је ово веома богат улов.


 

Украјина намерава да смањи Генералштаб за 60%, вишак идена фронт

-У Генералштабу је извршена функционална анкета на основу чијих резултата је донета одлука о оптимизацији попуњености појединих структурних јединица и органа војног командовања. Овај процес укључује расформирање већег броја војних организационих структура, формирање нових, као и оптимизација постојећих, ове мере ће елиминисати дуплирање функција, а такође ће смањити број запослених за 60 одсто, рекао је украјински генерал Острјански.

Фото МО Украјине

 


Због отпуштеног људства планирана је допуна органа контроле оперативног и тактичког нивоа, као и борбених војних јединица.

Северски правац: Битке код Белогоровке и напредовање јужно од Спорнога (МАПА)


На Северском правцу борбе се настављају у околини Белогоровке. ВСУ је пре извесног времена извео неколико локалних контранапада североисточно од Западне филтрационе станице у правцу Шепиловских планина. Ровови и земунице у овој области били су јако преорани артиљеријом, па стога нису од посебне вредности, руске трупе су се откотрљале из низије, задржавајући присуство на висовима на истоку код шумарка у облику слова У.

На супротној обали Северског Донца северно од Белогоровке налазе се мала утврђена подручја ВСУ. Ово подручје је јако мочварно и готово непроходно. Снабдевање се врши чамцима преко реке из суседних Григоровке и Серебрјанке. Често се пловила могу ухватити и уништити током испоруке и ротације терета.

Илустрација telegram rybar

Утврђене области на висовима источно од Белогоровке су под стабилном контролом руских снага, међутим, ослањање на њих да напредују дубље у насељено подручје је тешко: висинска разлика, велики број ровова и „месечев” пејзаж чине га тешким за кретање чак и високопроходним гусеничарима.

Територија водовода Попасњански остаје сива зона. На доминантним висовима на западу, као и раније, налазе се положаји ВСУ, сама индустријска зона је у низији, а висови на истоку, под контролом Оружаних снага РФ, су инфериорни од депоније креде. У рушевинама, мале групе делују са обе стране и повремено нападају руски тенкови да нападну непријатељске положаје. Међутим, потпуна контрола над станицом у тренутној ситуацији је једноставно немогућа.

Јужније од каменолома креде, пре извесног времена, Оружане снаге Русије успеле су да напредују и заузму јаку тачку у близини шумског појаса, а такође се држе територије напуштених вртова источно од Артјомоновског тракта. У самом тракту постоји неколико великих упоришта ВСУ. Даље напредовање овде је значи велике губитке, пошто је северно од Артјомоновског висока зграда поново утврђена, подржана артиљеријом из резервата Ковил у близини села Григоровка и Националног парка природе Свете Горе.

Ситуацију би донекле могла ублажити офанзива на деоници Верхнекаменка-Верхнекаменское, али до сада није било оживљавања у овој деоници, барем у отвореним изворима.

Ситуација у Спорном након неуспелог покушаја напредовања остаје сакривена „ратном маглом“, и може бити веома динамична. А већ на југозападу забележено је локално напредовање Оружаних снага Русије. На основу снимака објективне контроле ВСУ, неколико шумских појасева и упоришта у њима је пре извесног времена дошло под контролу руских трупа. Важно је напоменути да се дуго времена није појавио ниједан снимак са сајта, а у стварности напредак може бити нешто већи.

Борбе се настављају у троуглу Вјемка-Берестово-Веселоје. Према подацима руских аналитичара, Оружане снаге Русије су неколико пута покушавале да напредују у мањим групама, али нису били успешни. У правцу Раздоловке још није забележен напредак. Након заузимања неколико упоришта на истоку, руске оружане снаге користе артиљерију за напад на преостала ВСУ утврђења.

У области Сако и Ванцети - Николајевка остаје статус кво. Нема покушаја напредовања ни са једне стране, активно раде само оператери артиљерије и беспилотних летелица.

 

Амерички генерал: Напади на Крим добри за Украјину

Напади Украјине одузимају Русима кључну територију за рат и чине Крим неупотребљивим за руске снаге. Овако је генерал Бен Хоџис, бивши командант америчке војске у Европи, коментарисао извештаје о новим нападима на Крим.

Фото: usar.army.mil/Јутјуб/Military TV/Гоогле мапс

Офанзива на Харков: Група „Север“ напредује и уништава ВСУ у Волчанску и Липцима (ВИДЕО)

Борбена група „Север“ наставља да ослобађа пограничне области Харковске области.

У правцу Волчанског, руске трупе су напредовале до дубине од 200 до 350 метара, одбијајући 2 противнапада противника.

На правцу Липцовског, јуришне јединице Оружаних снага Русије напредовале су до дубине од 100 до 300 метара и након неуспешних контранапада Оружане снаге Украјине су се дале у бег.

У протекла 24 сата ВСУ је изгубио до 250 милитаната. Такође према откривено је и уништено: тенк "Т-72" у атару села Трн; САУ 2С3 у н.п. Цхеркасскаиа Лозоваиа; хаубица „М-777“ у селу Волоховское; Минобацачи 120 мм и 82 мм у селу. Волчанск и Волчанска Хутора; 11 аутомобила.

Група трупа Север наставља да истискује и уништава ВСУ како би спречила гранатирање Белгородске области.

Најважније из недељног брифинга руског МО: Страховити губици ВСУ - 11.205 војника, десетине артиљеријских орђа и оклопних средстава

Група снага „Север“ ослободила је место Старица и наставила да напредује у дубину украјинске одбране;

Јединице Јужне групе снага ослободиле су Белогоровку, Клешчејевку и Андрејевку;

Украјинске снаге изгубиле су на харковском правцу готово 1840 припадника, шест тенкова, четири борбена возила вишецевних ракетних система;

Украјинске снаге изгубиле су готово 11.205 војника, а на контакт-линији предало се 67 украјинских војника  за недељу дана;

Оружане снаге Русије извеле су 49 групних високопрецизних напада на војне и инфраструктурне објекте Украјине;

Оружане снаге Украјине изгубиле су услед дејстава групе снага „Дњепар“ готово 350 војника;

Јединице Јужне групе снага руске војске уништиле су људство и технику седам бригада Оружаних снага Украјине и четири бригаде територијалне одбране;

Група „Север“ уништила је пет бригада украјинске војске, четири бригаде територијалне одбране и одбила 23 контранапада;

Група снага „Запад“ заузела је повољније линије, уништила формације седам бригада Оружаних снага Украјине, територијалне одбране и националне гарде Украјине;

Група „Исток“ побољшала је тактички положај, Оружане снаге Украјине изгубиле су у зони њене одговорности готово 920 војника;

Фото Танјуг/АП

Авијација и ПВО системи Русије уништили су два авиона МиГ-29 украјинске војске, осам крстарећих ракета „скалп-ег“, 356 дронова;

Оружане снаге Украјине изгубиле су у зони одговорности Јужне групе снага готово 3.285 војника;

Група снага „Дњепар“ уништила је осам украјинских бригада;

Оружане снаге Украјине изгубиле су у Харковској области готово 1.840 припадника, шест тенкова, четири вишецевна ракетна система „град“ и „вампир“, као и 37 артиљеријских оруђа;

Јужна група снага уништила је 10 теренских складишта украјинске војске;

Јединице Централне групе снага руске војске одбиле су 41 напад украјинских снага;

Оружане снаге Украјине изгубиле су у зони одговорности групе Запад готово 2.040 војника, 32 артиљеријска оруђа, укључујући западне производње;

Јединице Централне групе снага руске војске унапредиле су положај дуж линије фронта и уништиле девет јединица украјинских снага. Украјинска војска изгубила је готово 2.770 војника;

Оружане снаге Украјине изгубиле су четири оклопна возила пешадије „мардер“, пет „бредлија“ и три „максПро“ у зони одговорности Централне групе снага руске војске.

Шолц: Постоје јасна правила за коришћење западног оружја

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавои је да нема потребе спекулисати по питању коришћења западног наоружања за нападе Кијева по објектима на територији Русије – за то постоје „јасна правила“.

Фото Танјуг/АП

-Нема смисла спекулисати на ту тему. Схватам да је то у моди, али то није сврсисходно. Мислим да је важније указати на чињеницу да по том питању постоје јасна правила, оговорио је Шолц на питање новинара да ли мисли да је могуће да Кијев искористи западно оружје како би гађао објекте на територији Руске Федерације.

Нема доказа да Кина испоручује наоружање Русији

Европска унија и Велика Британија немају доказе да Кина испоручује смртоносно оружје Русији, изјавио је новинарима у Бриселу високо рангирани европски званичник.

Према његовим речима, ЕУ говори само о „предаји робе двоструке намене“ коју руска војна индустрија користи за производњу оружја.

Кинеска војска / Фото АП

У вези са тим, ЕУ је увела низ ограничења кинеским компанијама.

Поред тога, извор је такође најавио да ће министри спољних послова ЕУ 27. маја разматрати испоруку војне помоћи Украјини, укључујући гранате и ПВО системе.

Званичник је такође оценио да сада „није време“ за замрзавање сукоба у Украјини, јер се „ситуација сматра неправедном“.

„Одрживог решења неће бити ако није засновано на територијалном интегритету Украјине. Неприхватљиво је сада говорити о обустави ватре, а затим сести за преговарачки сто, јер је немогуће замрзнути ситуацију која је крајње неправедна, то би нарушило територијални интегритет Украјине“, нагласио је он.

Поред тога, како је наведено, ЕУ још није донела одлуку на који начин да изврши пребацивање прихода од руских актива у Европски фонд мира за куповину оружја Кијеву.

 

Сирски: Напето код Кисловке, интензивно и на кураховском правцу

Главнокомандујћи украјинском армијом Александар Сирски изјавио је да је због офанзиве руске војске тренутно веома напето код места Кисловка у Харковској области.

Такође је рекао и да се тернутно веома жестоке борбе воде на красноармејском и кураховском правцу у Донбасу.

- Ни на другим правцима није мирно, али је интензитет борби далеко нижи него овде - додао је он.

Борба за Часов Јар и даље траје

Борба за Часов Јар и даље траје, а према наводима руског Министарства одбране, руска војска извела је рано јутрос напад на одбрамбене положаје Кијева вишецевним ракетним системима „град“.

Према прелиминираним подацима, у нападу руских снага погинуо је скоро цео вод украјинске војске.

Руси заузели још једно упориште Кијева

Руска јуришна бригада маринаца Пацифичке флоте заузела је упориште украјинске војске које се налази на временском делу јужнодоњецког фронта, саопштило је руско Министарство одбране.

Како се наводи, прво су припадници арктичког батаљона добили наредбу да опколе украјинске војнике који су се учврстили у хангар који се налазио у једној индустријској зони. Након пет дана опсаде стигао је остатак војске након чега су руске снаге пробиле украјинску одбрану и заузеле целу зону.

Украјинска војска: Руске снаге делимично успешне у близини Иванивка

Руске трупе су имале делимичан успех у близини села Иванивка на истоку области Харков, саопшрила је украјинска војска.

Украјински генералштаб саопштио је да сек у правцу Купијанска одиграло 10 борби, при чему је један напад успешно одбијен.

Наводе да је још један напад у току – у близини села Петропавливка, Иванивка, Стелмахивка, Невске и Дружељубивка.

Орбан: Неосновано страховање да би Русија извршила напад на било коју чланицу НАТО

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да рат у Украјини, који је сада у трећој години, показује границе руских могућности.

Истакао је да је страховање да би Русија извршила напад на било коју чланицу НАТО-а неосновано.

- Руска војска води озбиљан и тежак рат са Украјинцима - рекао је Орбан у интервјуу – "Да су Руси били довољно јаки да у једном потезу разбију Украјинце, већ би то учинили".

Орбан је рекао да војне способности НАТО-а далеко превазилазе снаге Украјине, па је мало вероватно да ће Русија или било која друга земља извести напад на НАТО.

- Не сматрам логичним да Русија, која не може чак ни да победи Украјину, одједном дође и прогута западни свет у целини - наводи мађарски премијер.

Кијев: Руси напали Дњепропетровску област, рањене две особе

Најмање две особе су повређене, а оштећени су стамбени објекти, продавница, аутобус и аутомобил у Дњепропетровској области у руском јутарњем нападу, саопштио је начелник војне управе Дњепропетровске области Сергеј Лисак на Телеграму.

- Непријатељ је поново од раног јутра напао Никопољски округ. Више пута су гађали Никопољ дроновима камиказа. Марханечка група је гранатирана артиљеријом. Први извештаји показују да су две особе повређене. Четвороспратница, оштећени су радња, комби и аутомобил - навео је Лисак.

Шеф руске службе безбедности: Украјина директно умешана у напад на концертну дворану у Москви

Украјинска војна обавештајна служба била је директно умешана у смртоносни напад на концертну дворану у близини Москве у којем је убијено више од 140 људи, изјавио је шеф руске Федералне службе безбедности (ФСБ) Александар Бортников, пренео је у ТАСС.

Истрага је у току, али се већ може са сигурношћу рећи да је украјинска војна обавештајна служба директно умешана у овај напад“, рекао је Бортников, а преноси руска новинска агенција.

Русија је раније износила такве оптужбе. Бортников није пружио доказе који би поткрепили тврдњу.

Украјина је више пута негирала да има било какве везе са нападом.

Бортников је такође оптужио војну алијансу НАТО-а да олакшава пребацивање "плаћеника и милитаната међународних терористичких организација са Блиског истока, северне Африке и Авганистана" у Украјину како би се тамо борили против руских снага.

Кина о Британији: Не доливајте уље на ватру

Портпарол кинеске амбасаде у Уједињеном Краљевству позвао је ту земљу да престане са неоснованим оптужбама на рачун Кине, као и да престане да "долива уље на ватру" по питању ситуације у Украјини, наводи се у саопштењу амбасаде Кине.

Британски министар одбране Грант Шапс оптужио је Кину да обезбеђује, или се припрема да Русији пружи смртоносну помоћ коју Москва користи у рату против Украјине.

Москва: Две особе погинуле у украјинском гранатирању Крима

У украјинском ракетном нападу синоћ су погинула два пролазника у близини Симферопоља, главног административног центра Крима, рекао је руски кримски званичник Сергеј Аксјонов на Телеграму.

Истиче да је ракета погодила празну зграду у близини Алуште на обали Црног мора.

У међувремену, новинска агенција ТАСС је цитирала руско министарство одбране да је ПВО пресрела три ракете АТАЦМС изнад Крима и да је војска уништила три украјинска поморска дрона.

Украјинци тврде да су Руси заустављени код Харкова

Седморо људи је погинуло, а најмање 20 их је рањено у новом руском удару на Харков, када је погођена штампарија.

Међутим, Генералштаб украјинске војске тврди да је у области Харкова руска офанзива заустављена: "непријатељ је везан у борбама и принуђен да пребаци резерве из других области". 

Главнокомандујући Оружаних снага Олександр Сирски каже да је у тој области војска Руске Федерације после мањих успеха у офанзивним операцијама потпуно заглибила у уличним борбама за Вовчанск.

Русија није коментарисала те тврдње, али јесте објавила да је преузела контролу над селом Андрејевка, југозападно од Бахмута, у источном украјинском региону Доњецка.

Нови пакет помоћи од САД

Сједињене Америчке Државе припремају нови пакет војне помоћи Украјини вредан 275 милиона долара и планирају да га данас објаве, преносе агенције.

Владимир Путин одговара на замрзавање руске имовине конфискацијом америчке. Потписао је декрет којим се покреће утврђивање и идентификације америчке имовине која ће бити употребљена као компензација за око 300 милијарди долара руских фондова замрзнутих на Западу. 

Украјинци траже "Путинове бункере"

Док се руски лидер бави конфискацијом, украјински обавештајци траже Путинове "бункере". Наводе да су информације о бункерима познате и да се стално ажурирају.  Међутим, обавештајна служба није прецизирала колико тачно подземних скровишта Путин има. 

Кина тврди да је Британци клевећу

Коментаришући речи британског министра одбране Гранта Шапса да "Пекинг већ пружа или се спрема да пружи смртоносну помоћ Москви за рат против Украјине", представник Министарства спољних послова Ванг Венбин је осудио "неосновану и неодговорну кампању клеветања Кине".

Посебно је истакао да информације Лондона нису потврђене чак ни у Сједињеним Америчким Државама.

БОНУС ВИДЕО: ХАРКОВ УРУШЕН - Зграде, аутомобили оштећени И 20 повређених у гранатирању

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

ПЕДЕСЕТ три године након што је приватни авион са пет мушкараца нестао у снежној ноћи у Вермонту, стручњаци верују да су пронашли олупину давно изгубљеног млазњака у језеру Шамплејн у Северној Америци.

12. 06. 2024. у 17:14

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

ДЕЛЕГАЦИЈА Србије и заменик председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић напустили су данас годишњи састанак представника комисија за одбрану и безбедност парламената Југоисточне Европе након што је посланик хрватског Сабора, говорећи о Савету Европе, рекла да ће Приштина бити примљена у Савет Европе што је била директна провокација упућена делегацији Србије.

12. 06. 2024. у 16:13

Коментари (0)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама