КОЛИКО КОШТА ЈЕДАН МИГРАНТ? Европска унија припрема ново правило за државе које одбијају да приме азиланте

Танјуг

07. 06. 2023. у 10:16

ЕВРОПСКА унија предложила је да државе чланице које не желе да приме одређени број тражилаца азила, онако како је већ договорено у заједничкој европској подели, морају на друге начине да допринесу фонду солидарности, по принципу - примите или платите, пренео је шпански "Паис".

КОЛИКО КОШТА ЈЕДАН МИГРАНТ? Европска унија припрема ново правило за државе које одбијају да приме азиланте

Фото: Танјуг/АП

Како наводи мадридски лист, допринос може бити економски или, повремени, кроз квантитативне техничке или логистичке начине за контролу миграције, према нацрту нове европске уредбе о азилу, коју је представило дежурно шведско председништво, а о којој сада преговара 27 чланица.

Европска комисија ће, у каснијем кораку, ставити бројке у овај обавезан фонд солидарности.

Могуће је да допринос буде између 10.000 и 22.000 евра по особи која није добродошла, иако се о цифри и даље прича, навели су неименовани извори.

Регулација азила, која укључује и управљање апликацијама на граници, једна је од нерешених тачака ЕУ миграционог пакта.

Са садашњим правилима, која су покренута у мигрантској кризи 2015, а подстакнутој, пре свега, ратом у Сирији, када су десетине хиљада миграната стигле у ЕУ, земље на првој линији суочавају се са највећим теретом одговорности, а то су Грчка, Шпанија и Малта.

ЕУ сада жели да успостави нови систем "обавезне, али флексибилне солидарности", кажу извори.

- Споразумом сви побеђујемо, укључујући и мигранте, јер када радимо заједно, можемо да дочекамо мигранте и избеглице на уређенији начин и без ризика по њихове животе - рекла је европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон.

У 2022. години у ЕУ је регистровано око 330.000 нерегуларних долазака из свих праваца, што је највећи број од 2016. године.

У међувремену, организације за људска права критиковале су дух уредбе, за коју кажу да настоји да "ЕУ претвори у тврђаву".

- Предлози неће поправити хроничне недостатке у систему азила, већ ће пре сигнализирати жељу ЕУ да се заштити и блокира подносиоце захтева - рекла је експерт за миграције међународне хуманитарне организације Оксфам Стефани Поуп.

БОНУС ВИДЕО: КУЉА ВОДА НА СВЕ СТРАНЕ - Снимак оштећења на брани Каховскаја

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

СРБИН ДОВЕО ЖЕНУ ХОЛАНЂАНКУ НА СЛАВУ Један обичај ју је шокирао: Чуо сам њен врисак, скочио сам као опарен