НЕТАЊАХУ КРИТИКОВАО ГЕНЕРАЛНУ СКУПШТИНУ УН: Израел не може бити окупатор у сопственој земљи

Новости онлине

01. 01. 2023. у 12:50

ПРЕМИЈЕР Израела Бењамин Нетањаху критиковао је Генералну скупштину Уједињених нација (УН) јер је усвојила резолуцију којом позива Међународни суд правде (МСП) да објави саведодавни став о правним последицама израелске окупације палестинских територија.

НЕТАЊАХУ КРИТИКОВАО ГЕНЕРАЛНУ СКУПШТИНУ УН: Израел не може бити окупатор у сопственој земљи

Фото: Профимедиа

Нетањаху је синоћ оптужио најважније светско тело да "искривљује историјске чињенице", оценивши да јеврејски народ на може бити окупатор у сопственој земљи.

У оштро интонираном саопштењу Нетањаху, који је у четвртак шести пут постао премијер, најавио је да Израел неће обавезивати резолуција Генералне скупштине УН.

"Попут стотина искривљених одлука против Израела Генерална скупштина УН током година, ова одлука, достојна презира, неће обавезивати израелску владу. Јеврејски народ није окупатор у сопственој земљи и у свом сопственом вечном главом граду Јерусалиму", навео је Нетањаху и додао да ниједна одлука УН не може да искриви историјске чињенице, те да ће његова земља наставити да се бори за истину, преносе израелски медији.

Генерална скупшстина УН је у петак са 87 гласова "за", 26 против и уз 53 уздржаних, позвала Међународни суд правде у Хагу да "хитно да саветодавно мишљење" о израелској "продуженој окупацији, насељавању и анексији палестинске територије".

Резолуција такође позива на истрагу израелских мера "у циљу измене демографског састава, карактера и статуса Светог града Јерусалима" и наводи да је Израел прихватио "дискриминаторско законодавство и мере".

Нови министар спољних послова Ели Коен је такође одлуку Генералне скупштине УН означио „антиизраелском“ и оценио да усвајање резолуције "подржава терористичке организације" поред осталог.

Најновија иницијатива је "још једна грешка палестинског руководства које је годинама подржавало и хушкало на терор и води народ на начин који наноси штету самим Палестинцима и сваком потенцијалном крају сукоба", рекао је Коен.

Он сматра да одлука ништа неће проментии, нити ће спречити Израел да се бори против тероризма, брани своје грађане и промовише интересе земље.

Бивши амбасадор Израела у УН Дани Данон је изјавио да је то тест за нову владу која би требало да наведе палестинског председника Махмуда Абаса да "плати одбијање да разговара са сваком израелском владом", а да је уместо тога срамоти споља.

После гласања у Генералној скупштини УН очекује се да Међународни суд правде покрене процедуру, која би могла да траје најмање годину дана.

Израел је освојио Западну обалу, појас Газе и источни Јерусалим у рату 1967. године. Палестинци на тим територијама планирају да оснују своју независну државу.

И Палестинска управа која има ограничену контролу над Западном обалом и исламски екстремистички Хамас, владајући у појасу Газе, који је под израелском блокадом, су поздравили гласање у УН.

(РТ/Бета)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ОВО УОПШТЕ НИСУ ОЧЕКИВАЛИ: Никола Јокић шокирао саиграче усред НБА финала