ПОРАЖАВАЈУЋА СТАТИСТИКА: Све већи број недијагностификованих случајева ХИВ-а у Европи

Novosti online

08. 12. 2022. у 22:52

СВЕ више људи у Европи живи с ХИВ-ом а да им није постављена дијагноза. Разлог је очигледно стигма која још прати вирус који изазива болест познату као сида.

ПОРАЖАВАЈУЋА СТАТИСТИКА: Све већи број недијагностификованих случајева ХИВ-а у Европи

Фото Shutterstock

Према последњим подацима Светске здравствене организације (СЗО), од 2018. до краја 2021. више људи заражено је ХИВ-ом у европској регији него што је дијагностификовано.

Европска регија СЗО укључује више од 50 земаља, међу којима је и Турска.

Поређења ради, у Европском економскомпростору (ЕЕА), који укључује Исланд, Лихтенштајн и Норвешку уз државе чланице Европске уније, у прошлој деценији је забележено нешто више дијагноза ХИВ-а него инфекција, што сугерише да је број недијагностификованих случајева у тим земљама у паду.

Међутим, неких 12,5 одсто случајева ХИВ-а у ЕЕА-у још није дијагностификовано, саопштава СЗО.

- Сви би требало да будемо дубоко забринути због података о тестирању на ХИВ, лечењу и нези - сматра Ханс Клуге, регионални директор СЗО за Европу.

- Раширена стигма у вези са ХИВ-ом одвраћа људе од тестирања и опасно нас скреће с пута према испуњењу нашег циља до 2030. године, а то је окончање сиде - каже он.

У 2021. години дневно је постављено око 300 нових дијагноза ХИВ-а у 46 од 53 европске земље, укључујући 45 сваки дан у земљама ЕЕА, подаци су СЗО. То износи 106.508 нових дијагноза пријављених у Европи и 16.624 у ЕУ током целе године, пренео је „Јутарњи лист“.

Светски дан борбе против сиде обележава се 1. децембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (2)

ПРЕМА НАРОДНОМ ВЕРОВАЊУ СВЕТИ САВА ЈЕ ОВДЕ НАПРАВИО ЧУДО: Мештани и данас верују у моћ лековитог извора