МАЊЕ БЛЕШТАВИЛА, ВИШЕ ПРАЗНОВАЊА: На Јелисејским пољима и широм Француске ограничена новогодишња декорација (ФОТО)

Горан ЧВОРОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

08. 12. 2022. у 10:30

МАЛО светла у сивилу опште штедње. Тако би, у најкраћем, могла да се опише кампања новогодишњег осветљења на "најлепшој авенији на свету".

МАЊЕ БЛЕШТАВИЛА, ВИШЕ ПРАЗНОВАЊА: На Јелисејским пољима и широм Француске ограничена новогодишња декорација (ФОТО)

Фото Г. Чворовић

Париска Јелисејска поља и ове "шетдљиве" године су украшена у сусрет најлуђој ноћи, али је то, овога пута, сходно актуелним трендовима, усред енергетске кризе, учињено скромније него иначе.

Број сати, количина светала и њихова јачина значајно су смањени, за готово половину у односу на "обичне" Нове године. Циљ је, наравно, да се потроши што мање струје. Није долазило у обзир да се једна од најпосећенијих туристичких трансверзала у свету остави без празничног блештавила, па се пронашло међурешење.

- Новогодишње осветљење Јелисејских поља је симбол - поручио је Марк Антоан Жаме, председник Комитета Јелисејских поља, удружења задуженог за овај сегмент неговања традиције.

Дуж четири километра, од Трга Конкорд до Тријумфалне капије, на 400 стабала постављена су микро-лед светла која мењају боју, с укупним буџетом од милион евра.

Градске власти су истакле да потрошња износи само 100 вати по окићеном дрвету. У односу на прошлу годину то је уштеда од 44 одсто, а у поређењу с "расипничком" 2006, чак 97 процената! Очекује се да укупно буде потрошено 11.500 киловата.

Да би се то постигло, празнично светло се пали у 17 сати и сваке вечери гаси већ у 23.45, осим периода од католичког Божића до новогодишње ноћи. Раније су светла стално гашена у 2 ујутро. Такође, гирланде, које су постављене 20. новембра, биће скинуте већ 2. јануара, недељу дана раније него иначе. И други велики француски градови одлучили су да следе париски пример.

Ових дана, када се ноћу прође Јелисејским пољима, заиста је приметно да дрвећа мање светлуцају, али је свечана нота, ипак, присутна. Слично је и диљем француске престонице, на Халама, или на другим великим булеварима и авенијама. Мање сија, али се у ваздуху, ипак, осећа најава празничне атмосфере.

Организатори поручују да је осветљење економично, али и блештаво, и обећавају да ће у "најлуђој ноћи" бити свечано, поново уз ватромет и музичке и визуелне атракције после протеклих "корона година", уз очекивање да се појави што више људи из целог света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (0)

ПРЕКРЕТНИЦА - ОВАКО ВИШЕ НЕ МОЖЕМО Јелена о најтежим тренуцима у вези са Новаком