ШТА СЕ ЗАПРАВО ДЕСИЛО У НЕМАЧКОЈ: Требало је да принц Хајнрих XIII постане нови регент? План екстремиста био је следећи...

Новости онлине

07. 12. 2022. у 10:11

ПОКУШАЈ пуча у Немачкој који је спречен у среду рано ујутро када је покренута велика полицијска акција у чак 11 савезних покрајина и даље је главна вест. Нове информације које се појављују откривају велику заверу у коју су умешани људи на високим позицијама, активни и бивши припадници специјалних једница и војске Бундесвера, а откривају се и њихове намере.

ШТА СЕ ЗАПРАВО ДЕСИЛО У НЕМАЧКОЈ: Требало је да принц Хајнрих XIII постане нови регент? План екстремиста био је следећи...

Фото: ЕПА

Немачка полиција ухапсила је 25 осумњичених чланова екстремно десничарске терористичке групе који су планирали државни удар и успостављање новог државног поретка у рацијама широм земље, јавља РТВ СЛО.

Војна рука

План екстремиста који обухвата десничаре, неонацисте и све противнике демократског уређења, међу којима има највише бивших припадника Бундевера и армије ДДР, био је да елиминише демократску владавину, прво на општинском, окружном и на крају савезном нивоу и промена опште власти у Немачкој на свим нивоима.

Када би дошли на власт, било је замишљено да Немачка више не буде република, него кнежевина по монархијским принципима као у 19. веку када је формирано немачко краљевство после уједињења држава на челу са Пруском.

Грађани Рајха

Грађани Рајха су политичко крило и људи који не признају Републику Немачку и њене демократске структуре. Често одбијају да плате порез. Често су у сукобу са властима. Приписује се да их има око 21.000. Од тог броја 5 одсто су десни екстремисти. Канцеларија за заштиту уставног поретка је 2021. њима приписала 1.011 случајева екстремистичког насиља.

Канцеларија за заштиту устава приписује да је ова завереничка група имала око 21.000 присталица.

Међу ухапшенима су, како се наводи, бивши припадници немачке војске и елитних специјалних снага. Немачка војна обавештајна служба (БАМАД) рекла је Ројтерсу да су под истрагом један активни војник из Команде специјалних снага и неколико резервиста.

Ухапшени се сумњиче да су од новембра прошле године припремали акције у складу са својом идеологијом, које су имале за циљ рушење постојећег система и успостављање сопственог по узору на Немачку 1871. године.

Међу припремама за пуч су набавка опреме, регрутовање нових чланова и вежбе гађања. Да би регрутовали нове чланове, углавном су се фокусирали на појединце из полицијских и војних редова.

Како преноси Би-Би-Си, 71-годишњи мушкарац који је тврдио да је принц Хајнрих XIII био је централни део планова. Међу планерима пуча су и припадници екстремног покрета Грађани Рајха, који је дуго био на радару немачке полиције због насилних напада и расистичких теорија завере.

Ко је принц Хајнрих XIII

Централна фигура завереника је наводно тириншки аристократа принц Хајнрих Рајс XIII, који ради као приватни финансијски консултант. Рајс је више пута наглашавао да модерна Немачка није суверена држава и да је под контролом Сједињених Држава и Уједињеног Краљевства. Рајс је требао да постане регент Хајнрих XIII након пуча на челу владе и немачке државе. Завереници су се окупили у ловачкој кући једног аристократе у Тирингији да разговарају о плановима за државни удар.

Владарска кућа Ројс је владала земљама у Тирингији од 12. века. Родоначелник млађе лозе династије био је Хајнрих Први крајем 13. века. Оженио се унуком кнеза Данила Романовича. Међу представницима су Хајнрих фон Плауен, који је предводио Тевтонски ред после пораза у бици код Грунвалда, Јулијана-Хенријета-Улрика, супруга руског царевића Константина, супруг британске краљице Викторије, супруг-принц Алберт, Сама краљица Викторија, белгијски краљ Леополд I, шеф куће Хајнрих XLV, ухапшен 1945. од стране совјетских државних служби безбедности, бројни потомци из бракова са руском владајућом кућом.

Као војни лидер завереника је обележен наводно Рудигер фон П., пензионисани немачки падобранац који је око себе окупио истомишљенике немачке специјалце, укључујући и активне официре Команде специјалних снага, чији је један припадник ухапшен.

Курир.рс/РТВ СЛО/ОРФ.ат

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!