I NEMAČKI SPECIJALCI SPREMALI DRŽAVNI UDAR? Racija izvedena u kasarni čuvene jedinice KSK, pali zaverenici i u Austriji i Italiji

Novosti online

07. 12. 2022. u 09:41

HILjADE policajaca izvele su u sredu seriju racija širom Nemačke protiv desničarskih ekstremista koji su navodno pokušavali da izvedu državni udar, piše britanski Gardijan.

И НЕМАЧКИ СПЕЦИЈАЛЦИ СПРЕМАЛИ ДРЖАВНИ УДАР? Рација изведена у касарни чувене јединице КСК, пали завереници и у Аустрији и Италији

Foto: Profimedia/Ilustracija

Gotovo 3.000 policajaca vrši pretrese na 130 lokacija u 16 nemačkih država. Na njihovoj meti su pristalice takozvanog pokreta građana Rajh, čiji članovi odbacuju posleratni ustav Nemačke i pozivaju na zbacivanje vlade.

Tužioci su saopštili da su 22 nemačka državljanina privedena pod sumnjom za "članstvo u terorističkoj organizaciji".

Još tri osobe, među kojima je i jedan ruski državljanin, osumnjičene su da su podržavale organizaciju, rekli su oni.

Špigl je izvestio da su pretresene lokacije uključivale i kasarnu nemačke jedinice specijalnih snaga KSK, u jugozapadnom gradu Kalv. Jedinica je u prošlosti bila pod istragom zbog ekstremističkih stavova pojedinih pripadnika. Savezni tužioci su odbili da potvrde ili demantuju da je kasarna pretresena.

Pored Nemačke, tužioci su rekli da je jedna osoba privedena u austrijskom gradu Kicbilu, a druga u italijanskom gradu Peruđi.

Tužioci su rekli da su osumnjičeni kolovođe, identifikovani samo kao Hajnrih XIII P. R. i Rudiger v. P., optuženi da su prošle godine osnovali "terorističku organizaciju sa ciljem da uruše postojeći državni poredak u Nemačkoj i zamene ga sopstvenim oblikom države, koji je već u toku osnivanja."

Osumnjičeni su bili svesni da se njihov cilj može postići samo vojnim sredstvima i silom, rekli su tužioci.

Navodno su verovali u "teorije zavere vezane za takozvane građane Rajha, kao i ideologije Qanona", navodi se u saopštenju tužilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

IZRAEL SE OGLASIO NAKON NAPADA NA IRAN: Poslali jasnu poruku Teheranu - pojavio se novi snimak (FOTO/VIDEO)