НЕ МОЖЕ ИМ НИКО НИШТА: Џабе санкције - Русија и Кина пробили тунел од 10 км за мега гасовод

Новости онлајн

06. 12. 2022. у 21:44

КЉУЧНИ грађевински пројекат који је део нафтовода Еаст Роуте који испоручује руски природни гас у Кину завршен је током викенда, објавио је лист Глобал Тимес, позивајући се на енергетски гигант ПипеЦхина.

НЕ МОЖЕ ИМ НИКО НИШТА: Џабе санкције - Русија и Кина пробили тунел од 10 км за мега гасовод

Фото: ЕПА

Сада завршени тунел испод реке Јангце омогућиће руском гасу да стигне до Шангаја. Након 28 месеци изградње, тунел је дугачак више од 10 километара и пројектован је са три цевовода природног гаса, сваки пречника 1,4 метра, наводи се у извештају. 

Очекује се да ће гасовод Еаст Роуте бити завршен и пуштен у рад до 2025. године.

Завршетак тунела помаже да се обезбеди снабдевање Кине енергијом усред раста глобалних цена, каже Лин Боqианг, директор Кинеског центра за истраживање економије енергије на Универзитету Xиамен.

Он је објаснио да „пројекат нуди успешан пример обостране користи и међународне сарадње и комбинује предности богатих ресурса Русије са огромним кинеским тржиштем".

Гасовод Еаст Роуте делимично је пуштен у рад у децембру 2019. године, чиме је постао први гасовод за испоруку руског гаса у Кину. Укључује нафтовод Снага Сибира дуг 3.000 километара у Русији и деоницу дугу 5.111 км у Кини.

Мега гасовод ће Кини обезбеђивати 38 милијарди кубних метара руског природног гаса годишње почевши од 2024. То је део 30-годишњег споразума вредног 400 милијарди долара који су потписали руски Газпром и Кинеска национална нафтна корпорација у мају 2014. године.

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СИНЕ, НИЈЕ ТИ ЛАКО Легендарни Ћиро у скривеној камери: Новинар га излудео питањем, а онда - ШМЕКЕРСКА РЕАКЦИЈА! Био је велики (ВИДЕО)