СВАКИ ПРОТЕСТ ЖЕЛЕЗНИЧАРА БИЋЕ НЕЗАКОНИТ: Амерички Сенат одлучио - Ништа од плаћеног боловања

Novosti online

02. 12. 2022. у 10:03

АМЕРИЧКИ Сенат је у четвртак са 80 гласова за и 15 против одобрио нацрт закона којим се блокира претећи штрајк неких синдиката железница који нису пристали на нови колективни уговор усвојен у септембру.

СВАКИ ПРОТЕСТ ЖЕЛЕЗНИЧАРА БИЋЕ НЕЗАКОНИТ: Амерички Сенат одлучио - Ништа од плаћеног боловања

Фото АП

Представнички дом усвојио је закон раније, а амерички председник Џо Бајден најавио је брзи потпис. Када закон буде потписан и усвојен, штрајк ће бити незаконит.

Бајден, који се иначе декларира као велики савезник синдиката, пре неколико дана се изјаснио против штрајка који би угрозио амерички економски опоравак.

Председник је интервенисао у преговорима између синдиката и компанија, чиме је обезбеђено значајно повећање зарада запослених.

Запослени ће добити повећање плата за 24 одсто и бонусе од 5.000 долара, који ће се исплаћивати током неколико година.

Септембарски споразум одбила су четири од 12 синдиката укључених у преговоре због неплаћеног боловања, преноси Би-Би-Си. Железничари у САД немају ниједан дан плаћеног боловања.

Сенатор из Вермонта Берни Сандерс предложио је амандман којим би се увело седам дана плаћеног боловања, али је Сенат са 52 против 43 гласао да га одбије. За усвајање је било потребно 60 гласова.

Очекује се да ће штрајк бити одржан 9. децембра и озбиљно би осакатио привреду уочи празника.

Демократе и републиканци заједно против синдиката Усвајање закона у Конгресу један је од ретких примера демократско-републиканске сарадње у савезном Конгресу, иако су синдикалисти главна гласачка база демократа. Неки републиканци су у међувремену покушали да искористе прилику да забију клин између демократа и синдиката гласајући против закона.

- Увек сам сумњао да сте социјалиста - одбрусио је Сандерс, самопроглашени социјалиста, једном од најконзервативнијих сенатора Теду Крузу из Тексаса.

Бајден покушава да се извуче из непријатности обећавајући да ће наставити напоре да се усвоје права на боловање за све америчке раднике на националном нивоу.

(РТВ СЛО)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (0)

МОРАТЕ ЗНАТИ: Шта треба да радите у случају јаког земљотреса