ЗЕЛЕНСКИ НА САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Забранити „верске организације повезане са Русијом“

П. З. С. / риа.ру

01. 12. 2022. у 22:47

УКРАЈИНСКЕ власти ће забранити активности верских организација које се сматрају повезаним са Русијом, рекао је Володимир Зеленски.

ЗЕЛЕНСКИ НА САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Забранити „верске организације повезане са Русијом“

Фото: Профимедиа/Принтскрин/гоогле мапс


-Данас (четвртак – прим. аут.) одржан је састанак Савета за националну безбедност и одбрану (Савет за националну безбедност и одбрану – прим. аут.). Састанак на коме смо разматрали бројне чињенице о повезаности појединих верских кругова у Украјини и државе агресора, рекао је Зеленски у видео поруци објављеној на његовом Телеграм каналу.

Према његовим речима, у Украјини је неопходно створити такве услове у којима било које „особе зависне од земље агресора неће моћи да манипулишу Украјинцима“. „Савет за националну безбедност и одбрану наложио је влади да поднесе Врховној ради предлог закона о немогућности деловања у Украјини верских организација повезаних са центрима утицаја у Руској Федерацији“, рекао је он.

Поред тога, наложено је државној служби за етнополитику и слободу савести да обезбеди спровођење „верске провере Статута о управљању УПЦ на присуство црквено-канонске везе са Московском патријаршијом“ и по потреби , „да примењује мере предвиђене законом“.

У последње време у Украјини је знатно повећан притисак власти на УПЦ. Националисти и присталице расколничке „Православне цркве Украјине“ (ПЦУ) заузимају цркве, нападају свештенство и вернике УПЦ. Поред тога, локалне власти у различитим регионима Украјине периодично доносе одлуке о забрани деловања УПЦ на својим територијама.

У пролеће 2022. Врховној ради је поднет предлог закона о забрани деловања канонске Украјинске православне цркве, одузимању њених некретнина и друге имовине, али закон никада није усвојен. Посланица Врховне раде Ирина Фриз саопштила је 23. новембра да је парламенту поднет предлог закона о забрани деловања Руске православне цркве у Украјини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (9)

МНОГИ МИСЛЕ ДА ЈЕ ПОГРДНО Шта заправо значе изрази ћале и кева?