ОБЈАВЉЕНА ЛИСТА НАЈСКУПЉИХ ГРАДОВА ЗА ЖИВОТ: Ево која метропола је заузела прво место

Novosti online

01. 12. 2022. у 10:33

ЊУЈОРК је био најскупља светска метропола 2022. године, чиме је поделио нежељену титулу са Сингапуром, јер су растуће цене енергије удвостручиле стопу инфлације у главним светским градовима, према годишњем истраживању Економист интелиџенс јунита (ЕИУ).

ОБЈАВЉЕНА ЛИСТА НАЈСКУПЉИХ ГРАДОВА ЗА ЖИВОТ: Ево која метропола је заузела прво место

Фото: АП

Прошлогодишњи лидер Тел Авив пао је на треће место, док се Сиднеј ушуњао у првих 10, а Москва и Санкт Петербург у Русији су се попели за чак 88 места јер су санкције и раст цена нафте погурале цене навише, наводи се у извештају ЕИУ о трошковима живота у свету, наводи Гардијан.

Главни град Венецуеле Каракас, са повећањем цена од 132 одсто у 2022, имао је знатно нижу стопу од оне током хиперинфлације која је 2019. износила преко 25.000 одсто, али није био укључен у истраживање.

Јачање валута био је један од фактора који је подигао градове на ранг-листи. Шест од осам били су амерички градови, предвођени Атлантом која је са 42. пала на 46. место на ранг-листи од 172 града.

Америчка валута је нагло ојачала у односу на скоро све друге, пошто су Федералне резерве САД повећале каматне стопе и наговестиле да ће доћи до даљег раста.

Градови у земљама у којима је национална валута ослабила пали су на листи најскупљих градова. Токио и Осака завршили су на 37, односно 43. месту, у односу на 13. и 10. где су били у 2021. години.

Највише су пали Стокхолм и Луксембург за по 38 места - на 99. и 104. место.

Дамаск у Сирији и Триполи у Либији задржали су "титуле" најјефтинијих градова у анкети, преноси РТС.

Постављање Сингапура на врх индекса није било изненађење, наводи Гардијан. То је други најскупљи град у 2021. и био је број један у осам од протеклих 10 година. Ове године је први пут да је Њујорк рангиран као најскупљи град за живот.

Три града у Великој Британији су пала на ранг-листи. Лондон је сада на 28. месту, а био је на 17. у 2021. Единбург је пао са 27. на 46. место, док је Манчестер 73. најскупљи град, док је прошле године био на 41. месту.

Аустралијски градови су напредовали на ранг-листи. Мелбурн је сада на 15. месту, а био је на 16. прошле године, док се Бризбејн померио за четири места и сад је на 32. Перт је пао за два места - на 73.

Глобални пораст инфлације се убрзавао пре рата у Украјини који је изазвао поремећаје у снабдевању кључним робама, посебно храном. Накнадне санкције Русији изазвале су даљи раст цена нафте, гаса и других енергената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (0)

НЕ ЗНАМ КАКО ЋУ СВЕ ПОДНЕТИ: Срна Ланго кроз сузе проговорила о сину