"ХВАЛА, АЛИ САЊАМО НАШУ КУЋУ" Украјинци у Риму после осам месеци боравка: "Знамо да нисмо више у првом плану"

М. Остојић

30. 11. 2022. у 12:47

УКРАЈИНСКА заједница у Италији била је и раније бројна, а од почетка ратних сукоба стигло је 170.000 избеглица, од којих су највећим делом жене, 45 посто малолетна деца, и више хиљада мушкараца.

ХВАЛА, АЛИ САЊАМО НАШУ КУЋУ Украјинци у Риму после осам месеци боравка: Знамо да нисмо више у првом плану

Фото: ЕПА

Главни градови где су смештени мигранти су Рим, Милано, Напуљ и Болоња. У Риму се од првих долазака фебруара месеца просто надметало у солидарности и тако је било све до лета, па и сада, упркос "психолошком процесу нормализације", али и поскупљењима животних трошкова у Италији, управо као последици ратних сукоба у Украјини.

Ка Украјини је у протеклим месецима кренуло веома много оружја као помоћ, али и даље није нађен адекватан смештај за придошле, бројне структуре су већ препуне, а многе породице где су смештени сада не могу више да издрже то гостопримство, како италијанске, тако и украјинске, економска криза у Италији нема милости.

Потом су евидентни разни други проблеми, отежан је приступ санитарним структурама, психолошкој подршци, регулисању њиховог боравка, уврштености у школе или оријентација ка неком послу.

 - Рим је отворен град, али се и становници тог града сусрећу са својим проблемима и нормално је да питање Украјине није више у првом плану - објавио је "Коријере дела Сера".

Солидарност јесте константна, Цивилна заштита настоји да смести све придошле из Украјине, "ниједан придошли избеглица није остао без хране, и без смештаја ни сада", каже наставница Љубов Партола из украјинске школе у граду Прато.

 - Деца током седмице похађају италијанску школу како би се уклопила у заједницу са италијанском децом. Упркос томе многе жене желе да се врате кући, ми их убеђујемо да остану овде, тамо је веома хладно - наводе они.

Након првих месеци подучавања италијанског језика и амбијентализацији сада регион Лацио спрема велики пројекат интеграције и запошљавања избеглица.

Упркос томе евидентира се већи број њих који се ових дана враћају у своју земљу у оне зоне које су сигурне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (1)

У СТВАРНОМ ЖИВОТУ НЕ БИ БИЛО МОГУЋЕ: Гледаоцима Бољег живота није сметало