УБИЈЕНИ УСРЕД ВЕЧЕРЊЕ МОЛИТВЕ: Бомбаш самоубица усмртио више десетина људи у џамији у престоници Авганистана Кабулу

Д. САВИЋ

19. 08. 2022. у 07:38

У БОМБАШКОМ нападу на џамију Сидикија, током вечерње молитве, у авганистанској престоници Кабулу погинула је најмање 21 особа.

УБИЈЕНИ УСРЕД ВЕЧЕРЊЕ МОЛИТВЕ: Бомбаш самоубица усмртио више десетина људи у џамији у престоници Авганистана Кабулу

Фото АП

Бар још 33 људи је рањено, укључујући и неколико деце. Међу убијенима је истакнути исламски старешина џамије мула Амир Мохамед Кабули.

Нико још није преузео одговорност за напад, последњи током прве године талибанске владавине. Но, симптоматично је да се напад догодио само недељу дана пошто је екстремистичка организација Исламска држава преузела одговорност за убиство истакнутог талибанског старешине у његовом верском центру, такође у Кабулу.

Према речима очевидаца, становника престоничког кварта Кер Кана, где је извршен напад, експлозију је извео бомбаш самоубица. Становници Кабула кажу да су од јачине експлозије у северном делу главног града попуцали прозори на оближњим зградама.

- Видео сам много погинулих, неке је чак експлозија избацила кроз прозор џамије - сведоче очевици, док су лекари говорили да су, збрињавајући рањене, уочили остатке граната у телима, као и велике опекотине.

Локална терористичка организација Исламске државе појачала је нападе на талибане, али и цивиле, од њиховог преузимња власти прошлог августа, док су америчке и НАТО трупе биле у завршној фази повлачења из земље.

Али, изгледа да се њихов фокус сада шири, и то управо у тренутку када талибани прослављају своју прву годину на власти. Талибани не деле приврженост ИД строгој салафистичкој вери, њеним глобалним џихадистичким амбицијама и најдивљим тактикама.

ИД критикује талибане због њиховог дипломатског ангажмана последњих неколико година са Америком.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ОКАНОВИЋ ТОКОМ РАТА ЖИВЕО У ЛАЗОВИЋЕВОМ ДОМУ: Због онога што је учинио за мене, првом сину сам дао име Данило