ТИХИ ДУЕЛ: Руски бродови ометали амерички носач авиона на излазу из Јадранског мора

Novosti online

16. 08. 2022. у 19:14

ПРЕ три седмице у до сада невиђеном потезу бродови руске морнарице су покушали да блокирају излаз америчког носача авиона "Хари Труман" из Јадранског мора, открила је италијанска "Ла Република".

ТИХИ ДУЕЛ: Руски бродови ометали амерички носач авиона на излазу из Јадранског мора

Фото Танјуг/АП

Према детаљној шеми коју је реконструисао италијански лист, а за што су добили и потврду из војних извора, 22. јула руски бродови су блокирали руту из Јадранског мора како би покушали да спрече кретање америчког носача авиона "Хари Труман". Ово је довело до огромног раста напетости и низа маневара НАТО и руских бродова у овом подручју.

У инциденту су учествовала три брода руске морнарице: крстарица Адмирал Трибтус која је пловила ка обали Абруца, даље на југу се налазила крстарица Вариаг, а у близини је био и брод задужен за шпијунажу Василиј Татишчев.

Позиционирање руске флоте било тако да се ограничи кретање америчког носача авиона је био стратешки потез јер је Средоземље најближе отворено море украјинском бојишту са којег се могу лансирати пројектили и полетети авиони у случају брзе интервенције.

По први пут од почетка специјалне војне операције у Украјини, руски бродови су ушли у подручје Јадранског мора и спровели кретње које се може ократерисати као покрет блокирања са циљем ограничавања кретања "Трумана".

Потези руске морнарице испровоцирали су дуги "тихи дуел" у којем су НАТО заповедници одлучили да покажу да се неће одрећи контроле над пролазом из Јонског у Јадранско море. У последњим данима јула руска крстарица Вариаг била је мање од 100 километара удаљена од америчке Форест Шерман.

Ови бродови су се налазили на странама рт-а Санта Марија ди Леука, руски брод на јадранској страни и амерички на јонској. Нешто даље на југу се налазио носач авиона "Хари Труман" са својом америчком пратњом.

Труману се придружила и Друга стајаћа поморска група НАТО бродова сачињена од бродова из Турске, Грчке, Италије, Шпаније и САД-а. Ови бродови су 25. јула формирали квадрат око носача авиона.

Приметно је било и да је 31. јула "Глобал хок" један од највећих америчких шпијунских авиона патролирао сатима изнад Јонског мора, а италијански патролни авиони П72 су три дана вршили прелете над спорним подручјем.

Није позната тренутна позиција руских бродова нити да ли се у подручју налазе подморнице. Ипак приметно је и да су италијански авиони наставили интензивно патролирање изнад вода које дијеле Калабрију и Грчку, пише "Ла Република".


БОНУС ВИДЕО: Репортер "Новости" на првој линији фронта у Донбасу
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

Коментари (1)

КОМШИЈИНЕ КОЗЕ МУ ПОЈЕЛЕ КУКУРУЗ: Видите како му се осветио - сам, без суда и полиције! Сад му прети робија